Великобритания и Кралицата се сбогуваха с принц Филип (галерия)

Преди началото на церемонията се запази минута мълчание в знак на почит към принц Филип

Великобритания и Кралицата се сбогуваха с принц Филип (галерия) 5 Снимки

Снимка: БТА

Глория Христова Автор: Глория Христова

Кралица Елизабет се сбогува с принц Филип, нейният съпруг от повече от седем десетилетия, на церемония по погребение, а нацията запази минута мълчание в началото ѝ, за да отбележи изпращането на основна фигура в британската монархия. В параклиса "Свети Георги", в замъка Уиндзор присъстваха най-близките членове на кралската фамилия, около 30 души, заради ограниченията на COVID-19. Нямаше обществено шествие, всички присъстващи трябваше да носят маски, а Кралицата стоеше сама на отстояние от другите.

Кралицата проявява изключително достойнство и необикновена смелост, както винаги. А в същото време се сбогува с някого, за когото е била омъжена 73 години", казва Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, които помага за отслужването на службата.

Според него, погребението резонира с милионите хора по света, които са загубили близки по време на пандемията.

„Мисля, че в много домове има сълзи, защото в съзнанието на хората има други имена, лица, които са загубили и няма да видят отново, погребения, на които не са могли да отидат заради пандемията", казва той.

Той призова британската общественост да се моли за монарха.

Филип, херцогът на Единбург, почина на 99-годишна възраст миналата седмица в замъка, където кралската двойка бе отседнала по време на скорошния локдаун.

Конгрегацията беше ограничена до членове на кралското семейство и семейството на Филип, без място за политически фигури като министър-председателя Борис Джонсън. Събитието се излъчваше на живо по телевизията.

Цялото събитие се проведе зад стените на замъка Уиндзор, а обществеността беше помолена да не се събира извън или пред други кралски резиденции, за да покаже своето уважение заради противоепидемичните мерки.

Медийното внимание падна върху принц Хари и главно върху поведението на другите кралски особи спрямо него. Това беше първата му публична поява с кралското семейство след интервюто му за Опра Уинфри. Той съпровождаше шествието отделно от брат си принц Уилям зад ковчега на Филип, разделен от братовчед им Питър Филипс. По желание на принц Филип, опечалените не носеха военни униформи, каквато по принцип е традицията.

Източник на снимките в галерия: БТА

Коментари: 0