Британският парламент насрочи избори за 12 декември

С 438 на 20 гласа

Британският парламент насрочи избори за 12 декември

Снимка: БТА

Британският парламент насрочи избори за 12 декември след гласуван, което мина с 438 на 20 гласа, съобщи Би Би Си. 

Преди това беше отхвърлено предложение на Лейбъристите за избори на 9 декември - с 295 гласа "За" и 315 гласа "Против".

Премиерът Борис Джонсън успя да си осигури повече подкрепа, тъй като по време дебатите стана ясно, че е възстановил членството в консервативната партия на 10 от 21-те бунтовници сред Торите, които бяха изгонени от партията през септември, след като гласуваха против правителството. След възстановяването им, те ще имат право на бъдещите избори отново да се явят като кандидати.

Очаква се онези от тях, които са подкрепили вота за предсрочните избори, да подкрепят сделката на Джонсън за Brexit, ако бъдат преизбрани и ако той се върне на поста си като премиер след изборите.

На 13 декември ще е ясен новият министър-председател на Великобритания, написа Би Би Си. Според британските закони министър-председател става председателят на партията, която спечели изборите за парламент.

Предстои обаче законът за провеждане на избори на 12 декември да бъде гласуван и в горната камара - Камарата на лордовете утре. Не се очаква там да бъде отхвърлен, коментира медията.

Медиите на Острова отбелязват, че в страната за първи път ще има избори през декември от 1923 г. насам.

Целта на провеждането на избори обаче е да се намери изход от сегашната почти безизходна ситуацияс решение за Brexit. В момента партиите в парламента са така разпределени, че привържениците и противниците на излизането на страната от ЕС имат почти равни сили и нито една подзиция не моге да събере достатъчно подкрепа.

След гласуването премиерът заяви, че на обществеността трябва да бъде „предоставен избор“ за бъдещето на Brexit и страната.

Джонсън се надява, че изборите ще му дадат нов мандат, за да прокара своята сделка за Brexit и ще прекъснат сегашната парламентарна безизходица, която доведе до няколко отлагания на датата.

Тази вечер Джонсън ще говори пред депутатите от своята Консервативна партия. 

Лидерът на лейбърите Джеръми Корбин заяви: "Тези избори са шанс, който се случва веднъж на поколение да трансформираме нашата страна."

Той каза, че неговата партия "сега ще започне най-амбициозната и радикална кампания за реални промени, която страната ни някога е виждала".

От изхода на изборите и това кой ще ги спечели зависи и какво ще се случи с Brexit. Възможностите са 4, посочва Би Би Си. Първата е напускане на страната при новия одобрен срок - края на януари 2020 г. Втората възможност е предоговаряне на условията за развода с ЕС. Трета опция е насрочването на нов референдум, на който британските граждани отново да се произнесат дали искат излизане от Блока. Четвъртата опция е Brexit да бъде отменен.

До гласуване тази вечер в парламента не бяха допуснати две предложения - да се намали възрастта за гласуване до 16 г. и да се разреши да гласуват и гражданите от ЕС. Предложението беше на Лейбъристите, като с него те се надяваха да си осигурят подкрепата на милиони нови гласоподаватели - предимно млади хора, привърженици на оставането на страната в ЕС.

Междувременно по-рано тази вечер Европейският съвет съобщи, че одобрява осигуряването на нова отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС до 31 януари догодина. Решението е било взето "на подпис", след като вчера бе изразено предварителното съгласие на посланиците на държавите от ЕС.

Отбелязва се, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са съгласни да дадат повече време за ратифицирането на промененото споразумение, постигнато с Лондон. Допълва се, че ако британският и Европейският парламент приключат ратификацията по-рано, отсрочката ще важи до 1 декември тази година или до 1 януари догодина.

Докато се оттегли от ЕС, Великобритания остава държава от Общността с всички произтичащи права и задължения, заявява Европейският съвет. В съобщението се уточнява, че днешното решение за допълнителна отсрочка е било одобрено единодушно.
Коментари: 0