Великобритания очаква най-дългия спад на инвестициите от 17 години

Британската търговска камара очаква продължителността да надхвърли тази след световната финансова криза през 2008 г.

Великобритания очаква най-дългия спад на инвестициите от 17 години
Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС и забавянето на световната икономика са причината страната да е на път да отчете най-продължителния спад на инвестициите от 17 години насам, пише The Guardian.

Според данните на Британската търговска камара (BCC) за цялата 2019 г. година се очаква да бъде отчетен 1.5-процентен спад в бизнес инвестициите, както и 0.1% понижение през следващата. Основната причина е, че компаниите засега замразяват инвестиционните си планове заради политическите сътресения в международен план, най-турбулентното от които е митническият спор между САЩ и Китай.

Прогнозите на BCC са, че инвестициите в Обединеното кралство ще се понижават през следващите три поредни години. Това би бил най-дългият им спад от 2002 г. насам, когато вследствие от спукването на дот-ком балона се наблюдаваше намаляване на инвестиционната дейност по целия свят. Продължителността на спада на инвестициите би надхвърлил тази след световната финансовата криза през 2008 г., когато понижението беше по-голямо като процент, но продължи две години.
Коментари: 0