Великобритания отнема на ЕС правото на свободно движение

На Острова се опасяват, че половин \"Румъния и България ще залее\" страната преди Brexit

Великобритания отнема на ЕС правото на свободно движение
20490 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Тереза Мей възнамерява да отнеме правото на гражданите на Европейския съюз на свобода на движението в страната след задействане на Член 50 от Лисабонския договор", съобщава The Independent. 

В островната държава се опасяват, че преди излизането на Великобритания от ЕС "половин Румъния и България ще залее страната". 

Според британското издание Daily Telegraph Тереза Мей ще обяви на новопристигналите на Острова граждани на ЕС след 15 март, че няма да могат да останат да живеят постоянно във Великобритания.

Гражданите, които са пристигнали преди тази дата, ще бъдат защитени и ще получат същите права като британските граждани, пише още изданието. Техният брой е около 3,6 млн. души. 

От ЕС междувременно настояват новите правила да влязат в сила от реалното напускане на страната от съюза, а не от месец март. Все още не е ясно дали плановете на правителството ще бъдат в разрез с договорите на ЕС, които гарантират свободата за движение. 

Във Великобритания обаче се опасяват, че Европейската комисия може да се опита да принуди страната да защити всеки, пристигнал на Острова до момента на напускането на съюза. 

От друга страната работодателите във Великобритания се страхуват, че могат да останат без достатъчно персонал след Brexit, ако гражданите на ЕС бъдат принудени да напуснат Обединеното кралство. 

Броят на британските граждани, които живеят в страни членки на ЕС, е около 1,2 млн. души, пише news.bg.

Подкрепи Economic.bg