Великобритания продава дела си в Royal Bank of Scotland

Правителството пласира 5,4% от акциите на банката за 2,1 млрд. лири

Великобритания продава дела си в Royal Bank of Scotland
228 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Правителството на Великобритания започна продажбата на своя мажоритарен дял в получилата държавна помощ Royal Bank of Scotland (RBS), за да намали държавния дълг и да даде началото на връщането на банковата институция към частния сектор, предаде AFP, позовавайки се на британското финансово министерство.

Правителството е продало 5.4% от акциите на банката за 2.1 млрд. британски лири (3 млрд. евро), съобщават от ведомството.

„Правителството днес започна процедурата по продажба на дяловете си в Royal Bank of Scotland. То продаде 5.4% от банката при цена от 330 лири за акция. Събраните пари ще бъдат използвани за погасяване на държавния дълг“, се казва в съобщението.

По време на национализацията акциите на банката се търгуваха на значително по-висока цена – държавата плати средно по 502 лири за всяка от тях. Ако всички акции бяха продадени по сегашния курс от 330 лири, загубата за хазната би била 15 млрд. лири, съобщи Guardian.

Въпреки загубата на 1 млрд. паунда при първата продажба на акции на RBS, финансовият министър Джордж Озбърн подкрепи този ход. Той коментира, че това е „важна стъпка към връщането на банката в частни ръце, което е правилно за данъкоплатците и британския бизнес“.

Рос МакЮън, главен изпълнителен директор на RBS, заяви, че продажбата е „важен момент“ за банката и „отразява напредъкът, който постигаме, за да станем по-силна и справедлива банка“. Според него има още много за вършене, но в RBS са решени „да изградят банка, с която страната да се гордее“.

Подкрепи Economic.bg