Венецуела ще произвежда \"Калашников\" по руски лиценз

Заводът ще заработи през 2019 година

Венецуела ще произвежда \
4232 ~ 2 мин. четене
През 2019 г. във Венецуела ще заработи завод за производство на автомати Калашников по руски лиценз, чието строителство бе преустановено преди две години. Това съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след заседание на двустранна комисия на високо равнище, предава РИА Новости.

"Планираме през 2019 г. изцяло да заработи завода за производство на автомати АК-103 и боеприпаси. Това означава, че проблемните въпроси отпреди 2-3 години, вече са решени, заяви Рогозин.

Той поясни, че сградата на завода още не е готова, но руската страна е избрала нови венецуелски изпълнители, които ще го достроят. По думите на вицепремиера, сградата е готова наполовина, няма прозорци, врати и електричество. Въпреки това цялото руско оборудване вече е инсталирано и в момента се намира под охрана.

Строителството на два завода за автомати Калашников във Венецуела бе спряно през 2014 г. заради нарушения. В Русия дори е повдигнато дело за углавно престъпление. Следствието установило, че в периода февруари 2010-юни 2011 г. неизвестни лица са присвоили милиарди рубли.

През март тази година ръководителят на делегацията на Рособоронэкспорт Сергей Ладигин обяви, че работата по заводите се възобновява от 1 април.

По-късно посланикът на Русия в Каракас Владимир Заемский отбеляза, че заводът ще бъде достроен през 2016-2017 г. и в него ще се произвеждат автомати АК-103 и патрони за тях. По данни на дипломата новите руски изпълнители вече са били на обекта и той е построен на 70%.

Така Венецуела ще стане първата страна в света, освен Русия, където ще се организира лицензионно производство на автомати Калашников със съблюдаване на всички норми, пишат руските издания.

Автоматът АК-103 представлява експортна версия на АК-74М със 7,62-мм патрони по съветски образец.

Подкрепи Economic.bg