И Южна Корея съди Volkswagen, глобява ги с $32 млн.

Компанията е заблуждавала клиентите си с неверни реклами

И Южна Корея съди Volkswagen, глобява ги с $32 млн.
392 ~ 2 мин. четене

Търговският регулатор на Южна Корея ще внесе обвинения срещу Volkswagen и 5-има от неговите ръководители и ще наложи 32 млн. долара глоба на германския автомобилен гигант относно подвеждащи реклами, според които автомобилите му спазват разпоредбите за отделяните вредни газови емисии. 

Комисията за лоялна търговия заяви, че Volkswagen е имала преувеличена реклама, в която посочва, че автомобилите, продавани в Корея, изпълняват строгите стандарти на Европейския съюз Euro 5 за газовите емисии, съобщава в. WallStreet Jornal.

Компанията е измамила потребителите чрез фалшиви и преувеличени реклами, които нарушават честните търговски правила, посочи комисията в официално изявление.

Volkswagen рекламираше, че нейните автомобили са преминали емисионните стандарти на Европа в свои брошури, в уеб сайта на компанията и посредством реклами в Южна Корея от декември 2007 г. до ноември 2015 г. Обвиненията са факт след избухналия през септември миналата година скандал в САЩ относно фалшифицирани резултати на тестовите вредни емисии на някои от дизеловите автомобили на немската компания.

След предварително разследване на твърденията, южнокорейската комисия за лоялна търговия предупреди през юли, че ще предприеме административни и правни действия, включително и налагането на солени по размер глоби относно подвеждащите реклами.

Комисията обяви, че ще подаде жалби до прокуратурата срещу Volkswagen и неговото корейско поделение и срещу 5 водещи мениджъри на компанията в Германия и Южна Корея, включително Йоханес Тамер, сегашен шеф на Audi Volkswagen Korea, и Тревър Хил, който беше начело на южнокорейското поделение между 2007 г. и 2012 г.

Търговският антимонополен орган заяви, че също така ще наложи глоба на Volkswagen Korea в размер на 37,3 млрд. корейски вона (около 32 млн. щатски долара) и нареди на автомобилния производител да издаде коригирани версии на своите реклами.

Глобата ще бъде най-високата, издавана някога от комисията, във връзка с фалшиви и повеждащи реклами и доста по-голяма по размер от подобни наказания, налагани на автомобилни производител в други страни като Италия, Бразилия и Тайван.

Представител на Audi Volkswagen Корея заяви, че ще бъде оказано пълно съдействие на Комисията за лоялна търговия в нейното разследване.

Тъй като все още не сме получили писменото решение, ние първо ще го прегледаме внимателно, преди да вземем решение за следващия ни курс на действие, посочи той.

На фона на вихрушката от правни действия в световен мащаб срещу немския автомобилен гигант, относно емисионния скандал по-рано тази година, Министерството на околната среда на Южна Корея забрани продажбата на почти всички модели леки автомобили на Volkswagen в страната и наложи глоба в размер на 17,8 млрд. вона.

Въпреки поредните обвинения акциите на Volkswagen AG нарастват в началото на днешната търговия с 1,1% благодарение на общ подем на европейските борси преди утрешното заседание на Европейската централна банка, но ценните книжа на немския автомобилен гигант са все още със 7% под техните нива от началото на годината.

Подкрепи Economic.bg