Пенсионерите може да получат още два часа за пазаруване

Но заради предстоящите студени дни „зеленият коридор“ може просто да бъде изместен след обяд или да бъде удължен леко сутрешният

Пенсионерите може да получат още два часа за пазаруване

Снимка: Красимир Свраков

2681 ~ 2 мин. четене

След като вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  в своята нова заповед забрани на хората на и над 65-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките след 10:00 ч., тази сутрин стана ясно, че е възможно пенсионерите да получат още два часа от денонощието за пазаруване.

Но засега това е само идея и тя ще бъде осъществена, само ако има голямо струпване на много хора пред аптеките или магазините в рамките на „зеленият коридор“ за възрастни и хронично болни, който в момента е само между 08.00 и 10.00 ч сутрин.

Обмисля се и втори вариант - двучасовият интервал да бъде преместен в следобедните часове - от 14.00 до 16.00 ч, с оглед на предстоящата зима и понижението на температурите в сутрешните часове.

Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

„Мярката за ограничаването на хората над 65 години много се коментира. Стигнахме до тази мярка след изключително много анализи и препоръки. В началото имаше няколко възможности, които се обсъждаха. Първото беше да имаме два часови коридора, един преди обяд и един след обяд. После предложихме един тричасов коридор от 9.00 ч нататък. Това не се възприе от другите граждани. След това имаше предложение да има два коридора – един преди обяд от 8.00 до 10.00 и един след обяд от 14.00 до 16.00 ч. След разговори с представители на бранша на магазините казаха, че това ще затрудни изключително много работата и другите граждани, които в този период пазаруват. Именно затова въведохме мярката да е от 8.00 до 10.00 ч“, каза Ангелов.

Наясно сме, че предстоят дни, в които може да има занижаване на температурите, мъгли, включително и заледяване. Ако това се случи, този коридор ще бъде изместен след обяд от 14.00 до 16.00 ч за хората на и над 65 години. Това ще е времето, в което само те ще могат да пазаруват. Ако видим, че има струпване на възрастни хора пред магазините или аптеките, времевият коридор ще бъде разширен като време. Нека да видим първоначално как действа мярката, за да видим как да действаме по-нататък", обясни министърът на здравеопазването.

По думите му има и случаи, в които ще се взема индивидуално решение. „Имах сигнал за случаи, при които хората, които зареждат магазините са над 65 години и не ги допускат в търговските обекти. В това няма логика тъй като те посещават складовите помещения. Очакваме да има и затруднения по малките населени места, където понякога се доставят хранителните продукти в по-късен час. Това ще го уточним като поддържаме връзка с общините и областни щабове. Как да се действа при такива случаи ще бъде решено допълнително“, каза още Ангелов.

Подкрепи Economic.bg