„Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България на престижен конкурс в Париж

От 17 наградени вина, избата прибра осем отличия, сред които две златни за червените в серията Kabile

„Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България на престижен конкурс в Париж
Автор: Вила Ямбол

Винената серия Kabile на „Вила Ямбол“ спечели най-много медали за български вина от световния конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Тази година в състезанието бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. Конкурсът се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). Общо избата обра 8 отличия от 17 за български вина като абсолютен рекордьор е серията Kabile със седем медала. Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016.

Любопитна подробност е, че марката е кръстена на античен древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона в правенето на вино. “Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка Кибела, решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от „Вила Ямбол“. Именно Кибела е изобразена на етикетите на винената серия.

„Вила Ямбол“ печели и други шест сребърни отличия от Vinalies Internationales  – пет от тях отново за вина в серията Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон. Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон.

За пет дни световни винени експерти се включиха в сляпата дегустация на пробите. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното. Коментарите за награденото Kabile Сира включват:  „оставяме се да бъдем съблазнени от изтънчените аромати на сладки подправки, с нотки на конфитюр от малини, вишна и виолетки. Вкусовите ни рецептори ликуват под въздействието на меките и гладки танини, нотките на черен шоколад и касис. За другото българско вино във златен медал Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016 журито посочва: „Това вино с цвят тъмна череша ни напомня разходките в гората в търсене на горски плодове. Следва завръщане в кухнята, където приготвяме фини конфитюри с аромати на ванилия и къкрещи червени плодове, чийто аромат се разлива в цялото помещение. Вкусът е също толкова богат и приятен“.

Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales тази година са 17. С три отличия се прибра и избата в Съединение – New Bloom Winery. Две от тях са златни медали за розетата в марките Face to Face и PIXELS, актуална реколта 2018 г. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция, което поставя България в нова светлина като качествен производител на този тип вина.
Коментари: 0