Виненият елит постави висока оценка на българските вина
Двама Master of Wine, топ сомелиер и световни дегустатори опитаха най-новите попълнения в портфолиото на New Bloom Winery на ексклузивна вечеря в София

Двама Master of wine, един Master of Sommelier и членове на журито на най-големите международни конкурси първи опитаха новите вина в портфолиото на New Bloom Winery. Експертите дадоха висока оценка за нивото на българското вино и отчетоха бързото развитие, което се случва на винената сцена у нас. Избата от град Съединение представи модерния прочит на класическите сортове Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, заедно с нестандартни и малко известни винени разновидности като Регент на ексклузивна вечеря в столицата. Те бяха в България като жури на The Balkans International Wine Competition.
Винените познавачи опитаха новите вина в марката Face-to Face (F2F) – едното чист Совиньон блан 2017, розе F2F от сортовете Каберне Совиньон и Марселан, както и елегантно Шардоне, реколта 2016, отлежало в дъбови бъчви. Дегустираха също златния медалист от Mundus Vini – New Bloom от сорта Регент. Интересен факт е, че New Bloom Winery са първите, които работят с този сорт, както и с друг интересен немски представител Дорнфелдер. От избата показаха и естествено пенливо вино, направено по традиционен метод. Именно така се произвеждат толкова ценените от познавачите и прочути шампански вина във Франция. За направата му използват 100% Шардоне, реколтата е 2015.
Дегустацията на вината бе водена от главния енолог на избата Владимир Влъчков. В нея се включиха Константинос Лазаракис, Master of wine от Гърция, граф Джон Умберто Салви, английски Master of Wine и от Иса Бал, Master of Sommelier и носител на титлата „Най-добър Сомелиер на Европа“ 2008. „За нас най-водещото е вкусът на виното. Целта ни винаги е била да правим вкусни вина, с добра хармония, баланс и елегантност.“, сподели Владимир Влъчков по време на представянето. Избата разполага с близо 6000 дка собствени лозя в Тракийска низина.
Българското винарство се развива в правилната посока. Ако усилията ви да представяте модерен прочит на класически френски сортове, да експериментирате с нетрадиционни такива, да прилагате най-модерните практики без компромиси продължат, все повече хора ще говорят за България като висококачествен винопроизводител, бе общото мнение на винените специалисти.