Вирусът ще „изтрие“ милиони работни места в туризма

За това предупреди Световният съвет за пътувания и туризъм

Вирусът ще „изтрие“ милиони работни места в туризма

Снимка: Unsplashed

6164 ~ 1 мин. четене
Глобалното разпространение на заразата от коронавирус означава, че милиони работещи в туризма са изложени на риск. Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) казва, че до 50 млн. работни места могат да бъдат загубени поради пандемията.

Главният изпълнителен директор на организацията Глория Гевара заяви, че огнището "представлява значителна заплаха за индустрията", предава BBC.

Новините идват, след като хиляди международни полети бяха отменени и някои застрахователни компании спряха да продават полици за пътуване за нови клиенти.

Нови данни от WTTC показват, че туристическият сектор може да се свие с до 25% през 2020 г.

Организацията призовава правителствата да предприемат няколко стъпки за защита на индустрията, сред които премахване или опростяване на визите, където е възможно, както и намаляване на разходите, вдигане на „ненужни бариери“ на пристанища и летища; намаляване таксите за туристите; увеличаване на бюджетите за популяризиране на дестинации за пътуване.

Но Гевара добави оптимистично: „Пътуването и туризмът имат силата да преодолеят това предизвикателство и ще излязат по-силни“.

Туристическата индустрия е засегната сериозно от разпространението на коронавирус, тъй като много страни въведоха ограничения за пътуване в опит да ограничат разпространението му.

Някои големи круизни компании прекратиха операции за 60 дни. 
Големите авиокомпании като British Airways, EasyJet и Norwegian Air също прекъснаха полетите в отговор на огнището. Korean Air дори предупреди, че коронавирусът може да застраши оцеляването й.

Броят на пътниците на китайските авиокомпании е паднал с 84,5% миналия месец, подчертавайки огромното икономическо въздействие върху страната, от която произхожда вирусът.

Авиационният регулатор на Китай обяви вчера, че спадът е причинил спад на приходите от 21 млрд. юана (£2,35 млрд.).
Коментари: 0