Волатилният паунд вреди на Лондон

Според HSBC ролята му на валута с висок риск не е заслужена

Волатилният паунд вреди на Лондон

Снимка: Красимир Свраков

1632 ~ 1 мин. четене

Волатилното поведение на паунда в последните месеци потвърждава връзката му с риска, която бе подсилена още повече след миналогодишните трусове, които COVID-19 причини на пазарите. Това обясняват стратезите на инвестиционната банка HSBC, цитирани от Bloomberg.

В резултат на това паундът сега се представя подобно на валутите на развиващите се пазари и подобно на новозеландските, австралийските и канадските долари с тенденция да расте и спада с по-големи амплитуди спрямо общия пазар. Според стратезите на инвестиционната банка HSBC обаче ролята му като валута с висок риск не е заслужена.

Основният проблем е, че икономиката се представя по-зле от тези на страните от Г-10 тази година, а по-слабото вътрешно потребление води до фалшиво поведение на риска, което причинява висока волатилност“, обясняват те.

Сред валутите на страните от Г-10 паундът е втората най-добре представяща след долара тази година. Той поскъпна силно в четвъртък спрямо американската валута, като отскочи с цели 0.6% след спад малко по-рано през деня, когато Bank of England заяви, че не възнамерява да изпраща сигнал за идващи отрицателни лихви. Централната банка също отбеляза, че икономиката се стреми към бързо възстановяване на фона на смели усилия за ваксинация.

Валути като канадските, австралийските и новозеландските долари имат силни положителни корелации с други рискови активи, като акции. Също така променливите, включително по-високият износ, темповете на растеж и инфлацията, помагат да се повиши тяхната ефективност. Паундът отбелязва добри резултати по отношение на инфлацията, но изостава в останалите категории, казаха те.

Подкрепи Economic.bg