Всеки фонд за борба с Covid-19 трябва да лекува причината, а не само симптомите

Румънски евродепутат предлага фонд за солидарност на здравеопазването в ЕС

Всеки фонд за борба с Covid-19 трябва да лекува причината, а не само симптомите

Снимка: БТА

568 ~ 3 мин. четене

Всяка вечер хиляди европейци излизат за няколко минути, за да аплодират усилията на всеки здравен работник, участващ в борбата срещу COVID-19. Първия път, когато чух аплодисментите, те ми дадоха усещане за солидарност, споделена отговорност и сигнал, че съм част от силна европейска общност. Това заяви румънският евродепутат от групата на Европейската народна партия в ЕП Зигфрид Муреджан, цитиран от Euroactiv.com. 

Докато чуваме моралната подкрепа по улиците, ние трябва да преминем покрай това и да направим повече. Спешно е необходим конкретен план за инвестиране, укрепване и подготовка на системите за здравеопазване на страните от ЕС за следващата криза.

Вече седмици сме свидетели на силен недостиг на медицинско оборудване, предпазни средства, изтощен персонал и недостатъчни болници в цяла Европа. Правителствата на ЕС работиха денонощно за намиране на иновативни решения и отговор на непрекъснато нарастващото търсене на техните здравни системи.

Отговорът на Европейската комисия за координиране на медицинските доставки и пренасочване на средства от бюджета на ЕС срещу първите признаци на икономическа криза беше похвален, казва Муреджан.

Но докато всички усилия започват да се ориентират към спасяване на икономиката, не трябва да изпускаме от поглед подготовката за спасяването на бъдещи животи. Здравословната и процъфтяваща икономика лежи на здрава и производителна работна сила.

По думте му предложенията на Нидерландия и Франция за спешен фонд COVID-19 са добре дошли, но те лекуват само симптомите на проблема (икономически и социални ефекти), а не причината. "Трябва да проявим солидарност към най-засегнатите страни като Испания и Италия, но също така трябва да погледнем отвъд, за да се подготвим за онова, което все още може да се случи."

"Предлагам фонд за солидарност на здравеопазването в ЕС, който да се занимава не само с икономическите последици, но и с причините за кризата COVID-19. Целта на Фонда е да укрепи системата на здравеопазването и да въведе адекватни инструменти за управление на кризи на национално и европейско равнище", обясни евродепутатът. 

Фондът ще предостави 50 млрд. евро за всички държави членки от началото на 2021 г., когато започва седемгодишният бюджетен период на ЕС. Той ще се основава на два стълба: 20 млрд. евро за безвъзмездни средства и 30 млрд. евро за заеми, достъпни за всички държави членки на ЕС, в рамките на две години.

Първият стълб покрива разходите на държавите от ЕС, направени по време на кризата през тази година. Той има за цел да даде на страни като Испания или Италия нови средства, които да компенсират тези, които са били изразходвани по време на кризата. Вторият стълб планира бъдещето. Той има за цел да укрепи и направи здравните системи по-устойчиви, за да бъдат подготвени за други кризи.

Дължим на нашите граждани силни и модерни здравни системи в целия ЕС, способни да се справят с пандемиите, категоричен е Муреджан.

През последното десетилетие ЕС се бори с криза след криза. Един урок, който научихме, е, че не трябва да губим време и да сме готови за всяка ситуация. Никога повече не трябва да допускаме извеждането на здравния персонал на ръба и никога не можем да се провалим отново, за да гарантираме, че нашите граждани имат най-високите здравни стандарти, смята той. 

Подкрепи Economic.bg