Втората най-ваксинирана държава отчита ръст на COVID случаите

Сейшелските острови са поставили две дози на 60% от населението си, но въпреки това активните случаи се удвояват

Втората най-ваксинирана държава отчита ръст на COVID случаите

Снимка: Unsplash

3047 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Сейшелите, които напълно са ваксинирали срещу COVID-19 над 60% от населението си и изостава единствено от Гибралтар по този показател, отчита ръст на новозаразените. Островната държава регистрира удвояване на активните случаи на болестта през седмицата до 7 май. Министерството на здравеопазването на архипелага край източния бряг на Африка заяви, че в момента 2 486 души имат Covid-19, а 37% от тях са получили две дози от някоя ваксина. Седмица по-рано активните случаи са били 1068.

Дози на китайската Sinopharm са сложени на 57% от тези, които са били напълно инокулирани, а останалите  - с Covishield, ваксина, произведена в Индия по лиценз на AstraZeneca Plc.

Миналата седмица Сейшелските острови наложиха нови ограничения, включително затваряне на училища, отмяна на спортни събития и забрана за смесване на домакинствата. Преди това подобни мерки  бяха наложени през декември 2020 г.

Страната се надпреварваше да ваксинира населението си от малко под 100 000 души - първо с дарение на дози Sinopharm, а след това с подарък от Covishield, за да може да се отвори отново за туристите, които са жизнената сила на икономиката ѝ.

Даниел Луси, клиничен професор по медицина в Медицинския факултет на „Дартмут Гейзел“, написа в своя блог миналата седмица, че все още няма данни за генетично секвениране за инфекции на Сейшелските острови през април.

И все пак вариантът B.1.351, идентифициран за първи път в Южна Африка в края на миналата година, беше намерен на Сейшелските острови през февруари, каза той. Ваксината на AstraZeneca изглежда е по-малко ефективна срещу този вариант и Южна Африка отмени плановете си да я използва.

Сравнение между Sinopharm, Covishield и неваксинирани заразени лица може да се направи с помощта на генетично секвениране и данни за тежестта на техните инфекции, каза Луси.

Коментари: 0