Втори пореден ден на силни печалби на долара

Благородните метали падат заради силата на долара

Втори пореден ден на силни печалби на долара
312 ~ 2 мин. четене

Доларът се засили за втора поредна сесия, тъй като спокойствието се върна на финансовите пазари, а акциите на Уолстрийт бяха силни. Всичко това намали необходимостта от покупки на предлагащата сигурност йена.

Китайската централна банка увеличи усилията си, за да подобри настроенията и изля 21.8 милиарда долара на паричните пазари, ден след намалението на лихвите и на изискванията за задължителните резерви на някои от големите банки.

В допълнение, положителен доклад за продажбите на дълготрайни стоки в САЩ подсили долара, въпреки че цифрите не промениха мнението на пазарите, че Федералния резерв вероятно ще отложи повишението на лихвите заради последните вълнения на борсите.

В сряда, председателя на Фед-Ню Йорк Уилям Дъдли подсили очакванията за отлагане на повишението на лихвите. Той заяви, че според него промяна през септември е по-малко необходима отколкото се считаше само преди няколко седмици, въпреки че добави, че краткосрочната волатилност на пазарите няма голямо значение за възстановяването в САЩ.

В края на деня еврото падна под 1.13 срещу долара. Единната валута пострада и от коментари от ЕЦБ. Питър Прает заяви, че риска ЕЦБ да не постигне инфлационните си цели се е увеличил заради спада на цените на суровините и слабостта на някои икономики.

Долар/йена достигна 120 след седем месечно дъно в понеделник на 116.16. Щатската валута получи подкрепа от данните, че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са нараснали през юли с 2%, докато поръчките на капиталови стоки не включващи тези за отбраната и самолетите, са нараснали с 2.2%, най-голям ръст след юни миналата година. Последните стойности са барометър за плановете за разходи на бизнеса.

 

Благородните метали падат заради силата на долара

Златото спадна с 2% в сряда, а долара и акциите напредваха, докато инвеститорите следяха внимателно усилията на Китай в подкрепа на икономиката. Загубите на жълтия метал и на медта, доведоха до спад в целия сектор на индустриалните метали.

Уолстрийт отчиташе голям ръст благодарение на силни икономически данни от САЩ и усилията на Китай да подкрепи икономиката си. Златото поевтиня с 2% до едноседмично дъно от 1117.35 долара за тройунция. Това е трето поредно понижение след седем седмичния връх миналата седмица.

Ясна индикация, че опасенията за китайската икономика могат да повлияят на монетарните власти в САЩ, даде председателя на Фед-Ню Йорк Уилям Дъдли, който заяви, че нуждата от повишение на лихвите през септември изглежда по-малка отколкото преди няколко седмици.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg