България и Турция са двете опции за новия завод на Volkswagen

Очаква се окончателното решение да се вземе след Великден, пише DPA

България и Турция са двете опции за новия завод на Volkswagen

Снимка: Unsplash

5432 ~ 2 мин. четене
Volkswagen е все по-близо да избере в коя държава да постои новия си завод извън Германия. Автомобилният гигант се колебае между България и Турция преди окончателното си решение, казали са добре осведомени източници за германската информационна агенция Deutsche Presse-Agentur (DPA). Финалният избор засега не е направен, но се очаква да бъде обсъден на предстоящото заседание на Надзорния съвет на VW след 28 април.

Очаква се инвестицията за новия завод да е около 1 млрд. евро, но и в България, и в Турция, разходите за труд са значително по-ниски, отколкото в Германия. През март тази година стана ясно, че профсъюзът на VW се противопоставя на плана на главния изпълнителен директор Хърбърт Дийс за преструктуриране на световната империя на VW с цел тя да е по-бърза и по-ефективна. Най-остро профсъюзът се опълчва на идеята да се построи нов, нискобюджетен завод в Източна Европа, посочвайки отложени минали проекти за превозни средства, както и възможностите да се продължи използването на няколко съществуващи заводи в Германия и други европейски страни.

Според източниците на DPA България продължава да има добри шансове германската инвестиция да е на територията ѝ. В деня преди посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София група мениджъри на Volkswagen е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от условията, които се преглеждат от Volkswagen.

Предвид големите инвестиции в производството на електромобили заводите за двигатели на VW са подложени на натиск. Според предишни изявления на Хърбърт Дийс за електрическите двигатели е нужна 30% по-малко работа. Това вероятно ще повлияе на броя на служителите, но Дийс подчерта, че компанията ще се ориентира по демографската крива и просто няма да наема нови служители за местата на пенсиониращите се.
Коментари: 0