Японска фирма дава на служителите си непушачи 6 допълнителни дни отпуска

Така ги компенсира заради почивките за пушене на колегите им пушачи

Японска фирма дава на служителите си непушачи 6 допълнителни дни отпуска

Снимка: Pixabay

Японска компания гарантира 6 дни допълнителна отпуска на служителите си непушачи. Целта е те да получат компенсация, тъй като стоят на работните си места, докато пушачите се възползват от кратки почивки за цигара, пише "Индипендънт".

Маркетинговата компания Piala Inc е въвела новата платена отпуска през септември, след като непушачи се оплакали, че работят повече от колегите си, които пушат.

Компанията е забирана в Токио, а офисите й са на 29-я етаж в сградата, което означава, че едно слизане за цигара отнема поне 15 минути, казват служители.

Главният изпълнителен директор на компанията Такао Асука е изразил надежда, че с въвеждането на допълнителните дни почивка ще насърчи някои от служителите, които пушат, да откажат цигарите.

Токио планира мерки за ограничаване пушенето на обществени места. През юли губернаторът Юрико Койке обяви планове да въведе забрана за пушене в японската столица заради предстоящите Олимпийски игри през 2020 г.

Вероятно обаче предложението ще срещне съпротива от политици, които подкрепят пушенето, ресторантьори и най-големият производител на цигари - Japan Tobacco, от която една трета е собственост на държавата и само за 2015 г. е платила на бюджета дивиденти от 700 млн. долара.

Световната здравна организация поставя Япония в дъното в класацията на държавите с регулации срещу пушенето на обществени места. Около 18% от населението на страната са пушачи.

Коментари: 0