Сеул разположи американска противоракетна система

Президентът Мун Джей-ин обаче успокои, че война на Корейския полуостров няма да има

Сеул разположи американска противоракетна система

В Южна Корея протестиращи и полиция влязоха в сблъсък, след като Сеул реши да разположи американската противоракетна система Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), пише Reuters. Целта е тази система да отблъсне възможни ракетни атаки от страна на Северна Корея. Вече частично монтираната в Южна Корея система THAAD се намира на бивше игрище за голф, като от нея са инсталирани две ракетни установки.

Южнокорейският президент Мун Джей-ин обаче успокои, че въпреки значително нарасналото напрежение на Корейския полуостров, война в региона няма да има.

Същевременно Вашингтон иска Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, да забрани износът износа на текстил от страната и наемането на севернокорейски работници в чужбина, както и да замрази активите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и да му забрани да напуска страната. Това е заложено във вече подготвена от американската страна проекторезолюция.

САЩ обсъждат възможности за обуздаване на Пхенян и с Китай - най-големият съюзник и търговски партньор на Пхенян . Американският президент Доналд Тръмп призова да направи повече, за да възпре съседката си, която продължава разработките по своите ракетна и ядрена програми в разрез със санкциите от САЩ и международното осъждане на действията ѝ.

Коментари: 0