Южна Корея сваля цените на тока заради жегите

Намалението е планирано за целия август

Южна Корея сваля цените на тока заради жегите

Сеул

Снимка: Pixabay

324 ~ 1 мин. четене
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нареди временно да бъдат понижени цените на електроенергията на фона на необичайните жеги, обхванали страната, съобщи ТАСС. 

Мун поясни, че се предвижда временното смекчаване на системата на прогресивни тарифи за домакинствата да е в сила през август. Допълнителна отстъпка се планира за бедните слоеве от населението и обекти на социална издръжка. 

Южна Корея през юли бе засегната от рекордно високи температури. В различни райони на страната термометърът достигна 40 градуса по Целзий, а на 1 август бяха отчетени 40,7 градуса - най-високата температура в Южна Корея, откакто започва отчитането през 1907 година. В тези условия обаче много по-бедни семейства не включват климатиците си, страхувайки се, че няма да могат да си платят сметките за ток. 

Президентът подчерта, че резервите от електроенергия остават стабилни и поради това е наредил на помощниците си да разработят мерки за борба с последиците на необичайните жеги, определени като стихийно бедствие. Според държавния глава тези мерки би трябвало да позволят на хората да включват климатиците си, без да се безпокоят за сметките. 

По-рано бе съобщено, че най-малко 28 души са починали заради жегите в Южна Корея между 20 май и 30 юли. За същия период над 2200 души са получили топлинен удар. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg