За първи път от април под 4000 души са наети от бюрата по труда

Отново само в една област новонаетите са повече от останалите без работа

За първи път от април под 4000 души са наети от бюрата по труда

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

За първи път от края на април под 4 хиляди души са новонаетите лица, регистрирани в бюрата по труда, показва статистиката на НСИ за последната седмица на месец ноември.

В същото време въпреки продължаващите схеми за държавно субсидиране на част от заплатите на работниците в засегнатите от коронакризата фирми, новорегистрираните безработни продължават да растат. Така за последните седем дни на ноември, когато бе обявено въвеждането на нов частичен локдаун в страната, те достигат 6300 души.

Данните на НСИ отчитат близо 28 хиляди съкратени и регистрирани в Агенцията по заетостта за месец ноември. За сравнение през октомври новорегистрираните в бюрата по труда бяха с около 2 хиляди повече, но тогава традиционно е периодът на съкращения на сезонните работници заради края на лятото. Наетите на работа граждани пък са значително по-малко – близо  17 хиляди.

Тенденцията новите безработни да бъдат повече от новонаетите вече продължава за 15-а поредна седмица. Статистиката показва още, че за целия месец ноември във всички 28 области на страната с изключение на София-област новите безработни са повече от тези започнали работа. В Бургас и Варна новите безработни са почти три пъти повече от новонаетите, а в Благоевград, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол – два пъти.

Общо за периода от началото на извънредното положение в средата на март досега oт пaзapa нa тpyдa ca излeзли 312 хил. души, а са назначени 198 хил. души, което означава, че без работа са останали 114 хил. души.

Коментари: 0