Забавянето на държавните антикризисни мерки ги обезсмисля

Според икономиста Петър Ганев след края на извънредното положение българският пазар трябва бързо да се върне към свобода

Забавянето на държавните антикризисни мерки ги обезсмисля

Снимка: Economic.bg/Архив

1220 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Безработните граждани и работещите в сивия сектор на икономиката ще бъдат най-тежко засегнати от икономическата криза в България, предизвикана от коронавируса Covid-19. Това прогнозира в ефира на Българското национално радио икономистът Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него държавните механизми за защита ще предпазят единствено работещите в светлия сегмент на икономиката, именно затова антикризисните мерки на властта трябва да се прилагат незабавно, защото закъснение дори от дни ще ги обезсмисли.

„Големият проблем е, че много хора, които разчитат на динамиката в икономиката и нямат никакви „запаси”, просто получават някакъв доход, който веднага се харчи, но ако стане проблем, винаги могат да станат таксиметрови шофьори, да отидат в строителството, тоест динамиката на пазара на труда им позволява оцеляването, в момента, когато си в пандемия и трябва да си стоиш у вас – няма как да намериш тази нова работа, ако те уволнят. Липсата на тази динамика удря огромна част от такъв тип работници, на които изведнъж доходът им става нула, а пък разходите си текат. Така че има някои групи, които са доста по-тежко ударени и те не са традиционният нает труд“, обясни икономистът.

Според Ганев социалният патронаж например, който обичайно е в сянка и е пренебрегван, изведнъж се сдобива с централна роля в събитията: „Такъв тип елементи трябва да бъдат максимално подкрепени и най-вероятно да си вземем поуки за края на извънредното положение – кои услуги работят и кои постигат по-малък успех“.

По отношение на правилата срещу спекулиране с цените на някои продукти експертът обясни, че ако в целия свят има повишено търсене на маски и дезинфектанти и страната ни ги внася от чужбина, където цената вече се е повишила, то е логично, че въпросните продукти няма как да се продават на цена от преди три месеца. Такава обща рамка, която да обхване всички търговци, просто не работи, заяви Ганев.

Икономистът изрази опасения, че чрез извънредните мерки в България управляващите погазват демокрацията и върховенството на закона.

„Вижда се в говоренето, че се правят опити да се прокарват тези, че „ето, виждате ли, колко ефективно е, когато сме в извънредно положение и с една заповед на министъра може да се блокира цял град и тази ефективност, едва ли не, защо да не я предадем след това. Поне аз виждам дори в икономическия разговор по темата такива нюанси“, обясни Ганев и добави, че след излизането от извънредната ситуация централното планиране трябва да бъде изместено от връщане на свободата.

„Тогава най-важно ще бъде бързо да се преструктурира икономиката, хората. Тези, които са изгубили работни места, бързо да намерят нови. Бизнеси, в които веригата за доставки е прекъсната – примерно произвеждането на компоненти за автомобилни части, но заводът в Германия или не отваря, или вече се е преориентирал в друга посока, да могат бързо и те да се преструктурират. Тази свобода ще ни е особено важна. Както бързо минахме от свобода към извънредно положение, в един момент ще трябва много бързо да минем обратния път“, смята Петър Ганев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg