Сърбия ще може да прави реекспорт на руски газ

Споразумението от 2012 г. нарушава нормите на конкуренцията на европейския Енергиен съюз

Сърбия ще може да прави реекспорт на руски газ
648 ~ 1 мин. четене

Русия и Сърбия ще изключат от междуправителственото споразумение, подписано през 2012 г., забраната за препродажба на руски газ до други страни. Протоколът за внасяне на съответните промени бе подписан от руския премиер Дмитрий Медведев, документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Междуправителственото споразумение между Русия и Сърбия от 2012 г. е за доставка на природен газ в Сърбия, извършвано по договор между „Газпром експорт” и сръбската компания „Югоросгаз” (Yugorosgaz). 

В точка 4 от него бе посочено, че доставеният по силата на документа газ е предназначен за използване на пазара в Сърбия, без възможност за реекспорт. Това обаче нарушаваше нормите на конкуренцията на европейския Енергиен съюз.

В началото на 2017 г. секретариатът на европейския Енергиен съюз изпрати на Сърбия официално съобщение, в което изразява предположение, че този договор може да наруши сферата на конкуренцията.

Споразумението от 2012 г. предвижда Русия да доставя на Сърбия газ до 2021 г. Въз основа на този документ през 2013 г. беше подписан дългосрочен договор между "Газпром експорт" и "Югоросгаз" за доставка на 1.5 млрд. куб. метра газ годишно.

Подкрепи Economic.bg