Забраняват куфарите с колела във Венеция

500 евро ще е глобата за туристи, които не намерят безшумни варианти за пренасяне на багажа си

Забраняват куфарите с колела във Венеция
3797 ~ 1 мин. четене
Венеция забрани шумните куфари на колела. Жителите на плаващия италиански град са отегчени от шума на багажи, влачени по калдаръмените алеи и мостове от голяма част от 27-те милиона посетители, които се стичат всяка година. 

Нарастващото им раздразнение накарало градските власти да очертаят правила, които от догодина ще въведат глоби до 500 евро за туристите, ако не преминат на безшумни колела, направени или от гума, или пълни с въздух, или пък просто не решат да носят багажа си до и от хотела си, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Забраната важи и за количките, използвани от работници за последния етап от доставката на стоки на магазини или жилищни сгради. 

Местните власти разчитат, че производителите на чанти ще създадат приемливи за Венеция модели. Италианските медии съобщават, че жителите на града без коли ще бъдат освободени от забраната, въпреки че това не се споменава в разпоредбата със съмнителна законност. Тя беше обявена в съобщение на местния съвет във връзка с плановете му. 

"Правилото цели да отговори на оплакванията на мнозина граждани в последните години до местния съвет за сериозното раздразнение, причинено от влаченето на неща във време от деня и нощта, когато законът предоставя защита срещу шум", се казва в комюникето. 

Властите допълниха, че приглушените колела са необходими и за предпазването на старите павирани улици в града. "Получихме също така много оплаквания заради постепенното влошаване и износване на нашите павета и мостове, които оцеляха непокътнати векове наред", допълни съветът в комюнике.

Подкрепи Economic.bg