СПА курортите са най-предпочитани по празниците

Цените на пакетите започват от 500 лв. и стигат до 2000 лева, коментира пред Economic.bg Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА)

СПА курортите са най-предпочитани по празниците
3716 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
- Г-н Драганов, наближават коледните и новогодишните празници. Къде ще почиват българите тази година?

По Коледа по-голяма част от българите обикновено пътуват при свои роднини, като болшинството предпочитат да пътуват в България. Най-предпочитани дестинации са СПА курортите - Хисаря, Сандански, Вършец. Общо взето местата, където Новата година може да се съчетае със СПА процедури. Търсенето на тези места е най-голямо и там са най-високите цени. Най-евтините пакети започват от 500 лв. и свършват до 2000 лв. на човек, като най-купуваните пакети са за 3 нощувки. 4-дневните са по-малко търсени и са предимно за чужбина. Вторите най-търсени пакети за почивки по празните у нас са за зимните курорти - Банско, Пампорово, Боровец, Чепеларе и всички останали. На трето място българите обичат да почиват в градове като Трявна, Копривщица, Белоградчик и други места, свързани със някакви забележителности.

- А къде ще пътуват зад граница?

Гърция и Турция са най-желаните дестинации извън страната. Пакетите се движат от 200 лв. за три дни, като могат да стигнат и до 2000 лв. за 5-звездните пакети в хотели в Турция. Македония също е желано място за празниците, поради своята близост до страната ни. След това са среднодалечните дестинации като Хърватска, Испания, Италия, Франция, Австрия и други. Ценовия диапазон е около 1000 лв. за 4-дневен престой. При пътуване с автобус цените са с около 300 лв. по-евтини. 

- Има ли интерес към екзотични дестинации?

Да, екзотични направления като Дубай, Мароко и други подобни, също са желани дестинации от по-заможните българи за празниците. Цените за тези места започват от 1500 лв. до 2000 лв. Далечните екзотични дестинации като Мавриций, Мали, Бали. Там цените опират до 5-6 хил. лв. за едноседмичен престой.

- Кое е определящо при избора на пакет от нашенците - цена, качество?

Мисля, че търсят съчетание между двете. Дори да е много хубав даден пакет, ако е много скъп и човек не може да си го позволи, в крайна сметка се класира според джоба си. В момента се предлагат доста изгодни оферти. Може да се отиде в Испания и Италия например, на цени, по-ниски отколкото да се отиде във Велинград. Предлагат се доста разнообразни програми и атрактивни цени. 

- Как вървят записванията спрямо миналата година?

Трудно е да се каже все още. С колегите, които съм говорили, записванията вървят нормално. Тази година няма пренасищане на пазара от оферти. Има достатъчно на брой оферти, но те са в рамките на нормалното. Когато се прекалено много и не могат да се продадат, колегите търпят загуби. До края на ноември смятам, че всичко ще бъде продадено, като имам предвид чартърни програми със самолетни и автобусни екскурзии. Предполагам, че в България хотелите до последно ще предлагат, тъй като предлагането е много по-голямо отколкото възможностите. В последно време, както знаете, се появиха доста хотели и практически няма как да се запълни всичко. 

- Очаквате ли ръст на записванията спрямо миналата година?

За момента не се забелязва някаква значителна разлика в начина на предлагане и търсене от предишните години. Цените са същите, дори в някои отношения са по-ниски. Едва ли в момента може да се направи точна статистика. Януари месец ще са ясни резултатите. На този етап мога да кажа, че нещата се развиват нормално, така, както са се развивали всяка Нова година.

- Има ли интерес към културния туризъм у нас?

Специално в този период няма много интерес. Хората предпочитат курортите. Иначе като цяло за тази година мога да кажа, че българите пътуват доста в страната и опознават нови обекти, отворени със средства от европейските програми. Те са с нов имидж, нова структура, предлагат много нови удобства и нови неща и това е причината за интереса към тях. За съжаление все още не можем да привлечем повече чужди туристи и много малка част от тях идват с цел културен туризъм - не повече от 5% от общия брой.

- Какво мислите за новият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев?

Откровено да ви кажа, нашата асоциация нямаше много добри отношения с него, докато беше зам.-министър на туризма. Не бих казал, че сме много щастливи от избора, но се надяваме да намерим общ език. Винаги сме били готови за разговор, за съжаление с него малко трудно се получават. Той дойде от съвсем друг бизнес със самочувствието, че знае много и в тази област, но всъщност не е така. Ще видим. Много е важно да намерим общ език. 
Подкрепи Economic.bg