Заетостта във Великобритания се върна на предпандемични нива

Средните седмични доходи през трите месеца до юли са били с 8.2% по-високи от предходната година

Заетостта във Великобритания се върна на предпандемични нива

Снимка: Unasplash

364 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Заетостта във Великобритания се върна на предпандемичните си нива, след като фирмите постепенно се преборват с кризата с работната ръка, предава Reuters. Наложените противоепидемични  мерки принудиха голяма част от бизнесите в страна да затворят и да изпратят служители си в хоум офис, намалявайки възнагражденията им. Други бизнеси пък трябваше изцяло да затворят и разчитаха на правителствените стимули, които се раздаваха на засегнатите от COVID мерките.

Паричните помощи, както и ограниченията за работа, които настъпиха след Брекзит, създадоха хаос на пазара на труда и силен недостиг на кадри в Обединеното кралство. Сега, когато правителствените стимули приключват (на 30 септември), и хората трябва да се върнат на работа, обстановката на пазара се подобрява, отчитат икономистите на Reuters, прогнозирайки, че съвземането на икономиката ще продължи.

Британските фирми са наели рекордните 241 000 служители през август, с което общият брой на наетите служители достигна малко над нивото отпреди COVID-19 пандемията, показват данните на Службата за национална статистика (ONS). Отварянето на работни места нарасна с 35% през тримесечието до август, достигайки до 1.03 милиона, като за първи път се покачват над 1 милион.

Последните данни за работните места в Обединеното кралство показват, че пазарът на труда е имал значителен тласък през лятото, което го поставя в силна позиция, тъй като е изправен пред тежка зима. Начинът, по който заетостта и заплатите реагират на схемата за подкрепа, приключваща този месец, ще бъде от основно значение за времето на всяко действие от Банката на Англия“, според Дан Хансън, експерт в Bloomberg Economics.

Данните показват, че безработицата е спаднала с 86 000 души през трите месеца до юли, като безработицата вече е 4.6%. Според ONS през трите месеца броят на заетите, включително самонаетите, както и наетите лица, нараства с 183 000, което като цяло е в съответствие с прогнозите.

Предприятията отчетоха 1.034 милиона свободни работни места през август, което е най-високото ниво от 2001 г.

Средните седмични доходи през трите месеца до юли са били с 8.2% по-високи от предходната година, въпреки че според ONS това е силно изкривено от пандемията и ефектите, свързани с разхлабването на COVID мерките.

Търсенето на персонал все още оказва натиск нагоре върху основното заплащане, което според ONS е между 3.6 и 5.1% над нивата преди пандемията. Някои политици на Банката на Англия (BOE) изразиха загриженост, че на пазара на труда може да се появи по-устойчив инфлационен натиск.

„Плащането може да се увеличи още през следващите месеци, подкрепено от възстановяването на пазара на труда“, посочват от BOE.

Подкрепи Economic.bg