Никой не е доволен от срока за разширяване на ЕС към Западните Балкани

Според външния ни министър 2025 г. цели да мотивира кандидатите за членство

Никой не е доволен от срока за разширяване на ЕС към Западните Балкани

Снимка: Economic.bg

852 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Като че ли никой не е доволен от поставения срок до 2025 г. за евентуално приемане на някои от страните от Западните Балкани в ЕС. Това коментира българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева по време на Конференция на високо равнище относно икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани, предаде репортер на Economic.bg.

Въпросната година е заложена в приетата от ЕК през февруари тази година стратегия за Западните Балкани като срок за започване на разширяване на ЕС към този регион. В петък Захариева се срещна със своите колеги от Вишеградската група, Западни Балкани и Кипър. Там те обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани и приеха обща декларация в областта на енергетиката.

“Истината е, че от тази дата като че ли всички са леко недоволни. Част от държавите членки на ЕС са скептични за скорошно разширяване на Блока”, каза Захариева. Тя обясни, че опасението на въпросните страни е, че ще се чака 2025 г., за да се използват някакви задни пътища и кандидатките от Западните Балкани изведнъж ще станат членове. “България не подкрепя това становище, ние настоявахме и считаме, че трябваше да се посочи дата, която да е мотивираща за държавите кандидатки”, каза Захариева.

Тя добави, че някои от самите страни кандидати не са доволни от 2025 г. “Черна гора например, като държавата кандидат с най-много отворени глави, има още само 3 неотворени и затворени, доста от тях с пълно съответствие. Тази страна считаше, че би могла да бъде готова и да приключи преговорите с Брюксел по-рано”, обясни първият ни дипломат.

Захариева подчерта, че за започване на преговори за членство в ЕС няма нужда страните кандидати да са изпълнили абсолютно всички критерии, но пък трябва да има готовност за изпълняване на тежките процеси и реформи за присъединяване. Вицепремиерът напомни, че сред основните приоритети на Брюксел вече е върховенството на закона, работещи институции, борба с организираната престъпност.

Представител на Черна гора на конференцията коментира, че 2025 г. не е окончателен срок, а просто една перспектива. "2025 г. не е заложена в стратегията на ЕК като определяща дата, а, за съжаление, само като перспектива. Перспектива,  която изчезва", заяви той. Именно затова той попита Захариева как според нея тази година може да бъде утвърдена, за да не се изпари на хоризонта. Тя обаче отвърна, че 2025 г. е просто един хоризонт и всичко зависи от отделните страни кандидати.

Коментари: 0