Захариева: Отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%

Те постепенно намаляват, но все още са на високо ниво

Захариева: Отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%

Снимка: Facebook

За да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%. През последната година те са намалели, но все още са около 14%. Това стана ясно по време на срещата между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и българският външен министър Екатерина Захариева.

"САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата. Ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", написа Захариева в профила си във Facebook след срещата с Помпейо.

Двамата са обсъдили и проблема за сключване на спогодба за социална защита. САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България. Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба, поясни външният министър.

С държавния секретар Помпео обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили. "Говорихме за усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки, както и за интерконектора с Гърция, за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", поясни Екатерина Захариева.

На срещата бе засегнат и Близкоизточният мирен процес. Ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, увери Майк Помпео.

Коментари: 0