Захариева: Решението за миграцията може да бъде само общоевропейско

Тя се срещна с германския федерален министър на външните работи Хайко Маас в Берлин

Захариева: Решението за миграцията може да бъде само общоевропейско

Снимка: Facebook

236 ~ 1 мин. четене

"Решението за миграцията може да бъде само общоевропейско. При разговора ни с германския федерален министър на външните работи Хайко Маас бяхме единодушни по този въпрос. Това написа външният министър Екатерина Захариева в профила си в социалната мрежа Facebook. 

Според нея няма как всяка една държава да се оправя сама, тъй като това е общ проблем. "Фактът, че лидерите успяха да постигнат единодушие на Европейския съвет с много ясен план, означава, че все пак дори и в трудни моменти ние успяваме да бъдем обединени заедно. Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС. По българската граница няма миграционен натиск", допълва Захариева. 

Тя припомни важните въпроси за България, на които следва да се търси решение, а именно затваряне на външните граници на Съюза, продължаване на споразумението с Турция, центрове извън Европа и бързо връщане на незаконните мигранти.

"Благодарих на колегата за високата оценка и за подкрепата, която чувствахме по време на Председателството. Постигнахме немалко по доста разделящи досиета. Границите на сигурността на ЕС не са външните граници на ЕС, а включват и Западните Балкани", пише още външният министър. 

По време на срещата двамата са обсъдили двустранните отношения между България и Германия. Следващата година се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни. "Германският бизнес се чувства добре у нас и има пълната подкрепа на правителството", допълва тя.

Подкрепи Economic.bg