Захариева: Стратегията за Западните Балкани ще ускори реформите

Външният ни министър напомни, че страната ни е положила съществени усилия да върне Балканите в стратегическия дневен ред на ЕС

Захариева: Стратегията за Западните Балкани ще ускори реформите

Стратегията за Западните Балкани може да доведе до ускоряване на реформите, които да укрепят европейските перспективи за страните от региона. Това мнение изрази българският външен министър Екатерина Захариева.

“Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на реформите и укрепване на европейската перспектива за страните от региона. Тя насърчава необходимите дълбоки и устойчиви реформи, и по този начин осигурява гаранции, че напредъкът по пътя към ЕС е необратим и осезаем за всички”, каза Захариева.

Тя направи това изказване пред интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), която се провежда от 15 до 17 февруари в София.

Захариева изтъкна пред българските и европейските парламентаристи, че страната ни е положила съществени усилия да върне Балканите в стратегическия дневен ред на Европейския съюз. „Именно затова очаквахме с надежда Комуникацията на ЕК за Западните Балкани. Сега, след публикуването на документа на 6 февруари 2018 г., можем ясно да заявим, че Стратегията отговаря на нашите високи очаквания", изрази удовлетвореността на правителството външният ни министър. Според Захариева стабилността и просперитета на този регион е незаменим елемент от сигурността на нашия континент и това несъмнено го прави от стратегическо значение за ЕС.

„Важно е, че тази стратегия обхваща и шестте държави. България счита, че това е правилният път", допълни Захариева пред представителите на парламентите. Тя обърна внимание, че Българското председателство акцентира върху свързаността на държавите в региона във всички аспекти - пътна и железопътна, енергийна, дигитална и на бизнеса. „Стратегията е всеобхватна, дългосрочна и честна. Реформите трябва да се правят за по-добър живот, за гражданите на тези държави", отбеляза още външният ни министър пред народните представители от Съюза.

Коментари: 0