Започва делото за манипулиране на Libor

Скандалът коства на банките близо 6 млрд. долара

Започва делото за манипулиране на Libor

Снимка: БГНЕС

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева
Лондонски съд дава ход на процес срещу борсов посредник, манипулирал референтната лихва Libor, съобщи Франс прес.  
 
Съдебният процес бележи нов етап в седемгодишното разследване за манипулиране на референтната лихва. До момента банки и брокерски къщи са платили около 9 милиарда щатски долара за уреждане на обвинения от регулаторните власти и за глоби. Скандалът подкопа доверието във финансовите пазари, пише Reuters. 
 
Том Хейс, бивш дилър на швейцарската банка UBS, а след това и на американския й конкурент Citigroup, ще трябва да застане пред съда в Саутуорк, близо до Лондон. Хейс заяви, че е невинен. Същото направиха и други дилъри, срещу които бяха повдигнати обвинения в тази афера.
 
Според Британската служба за борба срещу финансовите престъпления (SFO) Хейс е в центъра на система за тайно договаряне с други дилъри от същите банки, но и други институции. Системата е действала от средата до края на първото десетилетие на 21 век. 

Целта им е била да влияят според техните собствени интереси на равнището Libor. Лондонската междубанкова лихва е референтна за редица финансови продукти - от спестовните сметки до най-сложните дериватни продукти, включително по ипотечни кредити.

Скандалът с манипулирането на Libor бе причина шест големи  международни банки да приемат миналата седмица глоби за близо 6 млрд. долара заради манипулирането на лихвата между 2007 и 2013 година.

Общо глобите, наложени на големи финансови институции след разкриването на мащабната афера, достигна над 9 милиарда долара. Първите разкрития за манипулирането на Libor бяха направени през 2008 година. 
 
Дела срещу лица, изправени пред заплахата от затвор, може да се проточат с години. Британските и американските прокурори все още трябва да предявят обвинения срещу индивиди, замесени във валутните манипулации. 
Подкрепи Economic.bg