Защо българското вино загуби позиции на руския пазар?

За последната година вносът към Русия е спаднал с 60%

Защо българското вино загуби позиции на руския пазар?
296 ~ 2 мин. четене

Българското вино има много добри пазарни шансове в Русия. Това заяви Виталий Меркушев, председател на Черноморската организация на винопроизводителите пред БНР.

По думите му за първите девет месеца от началото на 2015 г. руската статистика отчита 60% спад на вноса на българското вино в Русия.

„Това е колосален неуспех. Ясно е, че левът е поскъпнал спрямо рублата с 40% през тази година, но и валутите на други държави на винопроизводители също се засилиха, като например чилийското песо и южноарфиканския ран. Те обаче не загубиха пазарни позиции. Чилийците загубиха едва 15%. В Испания няма никакъв спад, а южноафриканските производители регистрираха дори увеличение на пазарното си присъствие“, коментира той.

Според него българите дават своята нисша на други установени винопроизводители. Меркушев е убеден, че българските винопроизводители са престанали да вярват в деловия потенциал и възможности на руския пазар днес. Доволни сме, че все пак някои от тях са взели участие на Черноморския винарски форум.

„Имахме 12 молдовски компании за винопроизводство, въпреки че в този момент в Русия имаше забрана за вноса му. Към вашата страна няма такава забрана, а производителите ви не идват на нашия пазар. Това е парадоксално. Човешкият фактор трябва да бъде преодолян, както и недоверието“, обясни Меркушев.

Той допълни още, че до 2013 г. над 50% от продукцията на българската винарска индустрия е била продавана на руския пазар. Специалистът отбелязва, че има поглед върху българското производство на вино и казва, че то открива по две работни места на всеки хектар, а загубата на пазар, където и да е той, означава удар върху пазарната икономика.

„Някои от производителите ви са си помислили, че след като беше въведен режим на санкции към Русия, виното е попаднало в тази група. Но това не е така, защото то е стратегическа стока и тези, които го продаваха могат да продължават и занапред.

„За да си върнете загубените позиции обаче ще трябва да се работи много сериозно – около две или три години. Българските вина могат да се върнат сериозно на руския пазар. Засега не го правите, но се надявам, че в скоро време ще можем да се договорим“, изрази надежда председателят на Черноморската организация на винопроизводителите.

Той подчерта, че за една година вкусовете на хората не могат да се променят много и има търсене на българско вино в Русия. „Българското вино е хубаво и качествено и руснаците помнят това“, категоричен е Виталий Меркушев.

Подкрепи Economic.bg