Защо ЕС иска да ни отнеме меметата?

Новата директива на ЕС за авторското право и единния цифров пазар

Защо ЕС иска да ни отнеме меметата?
2888 ~ 2 мин. четене
Автор: Николаос Цитиридис
Save the Meme и Save The Internet - такива слогани се нароиха напоследък по Фейсбук страници и сайтове, а причината е една - новата директива на ЕС за авторското право и единния цифров пазар.  

Приемането на подобна реформа ще значи много неща, които вече ще се правят в името на защитата на авторското право. Едно от тези неща е филтрирането на информация от сайтове и доставчици на всякакви уеб услуги, за да не се нарушава новият закон.  

Най-проблемни в Директивата са член 13 и член 11, като този, който иска да ни открадне меметата е 13-ти.  

За съжаление на свободния интернет, документът бе гласуван в правната комисия на Европейския парламент и сега се очаква да влезе и в пленарна зала. 

Защо член 13 е опасен и къде ще ни отидат меметата?  

Въвеждането в сила на член 13 е опасно по няколко причини, а една от тях е, че ЕС ще цензурира интернет с филтри за следене и всичко това в името на авторското право. Предложените в новата Директива филтри ще сканират всяко парче информация, което споделяте (видео, аудио, текстове, скрийншоти, мемета...) в онлайн платформите. 

Тоест, ако искате да пратите меме на ваш приятел, то това няма как да стане, ако картинката е обект на авторско право.  

Например - Лео Ди Каприо вдига чаша за тост. Популярно меме, но влезе ли в сила Директивата, няма как да стане номерът с изпращането, защото Фейсбук ще го сканира още преди да сте го пратили, ще види, че не сте вие човекът, който е правил снимката на Лео и така ще ви бъде забранено. А сайтовете ще правят това "сканиране" от страх да не бъдат глобени от По-Големия Брат - европейската бюрократщина.  

Трябва ли да се притесняваме?  

Не е лошо да го направим, както например се притеснявахме за ACTA преди 6-7 години. За момента масови протести не се очакват и планират, поне докато не се гласува в ЕП, но новата Директива е по-опасна и досадна от GDPR и ACTA взети заедно. 
Подкрепи Economic.bg