Баровете в САЩ отново затварят

Здравните специалисти определят баровете като най-рисковия и същевременно несъществен бизнес, който в момента функционира

Баровете в САЩ отново затварят

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американските щати Калифорния, Флорида и Тексас забавят амбициите си за икономическо възстановяване и отново затварят баровете, тъй като случаите на Covid-19 бележат нови рекорди с всяко следващо отчитане, пише Reuters.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм първи върна това ограничение, като новата заповед засяга обектите в Лос Анджелис и шест други окръга. Колегите му от Тексас и Флорида също се присъединяват към тази политика, но с по-всеобхватни мерки. Те изискват затварянето на всички барове на територията си. На фона на бързо разпространяващата се пандемия здравните специалисти определиха шумните заведения като най-рисковия и несъществен бизнес, който в момента функционира.

Консумацията на алкохол намалява задръжките, което води до неглижиране на социално дистанциране и носенето на маски, съобщават експертите. Когато клиентите харесват музиката, която слушат, те започват да пеят без да мислят, че по въздушно-капков път заразата се разпространява изключително лесно.

Най-много нови случаи има в южните и западните части на САЩ, където не се спазват препоръките на здравните служители да се изчака стабилен спад на заразените преди цялата икономика да бъде отворена. Повече от 2.5 млн. души са с положителни тестове за Covid-19 в цялата страна, а над 125 000 са починали, като това са най-лошите сведения в световен мащаб.

Вече четири поредни дни потвърдените случаи в САЩ са над 40 000, което е прецедент. Забелязва се, че на много места хората под 35 години представляват значителен процент от новите случаи. Тестовете все по-често излизат положителни, като в някои области заразените са 25% от всички изследвани.

Дори на места, където случаите намаляват, баровете са основни огнища на заразата. Потвърдено е, че в нощно заведение на територията на Източен Лансинг, Мичиган, са били заразени повече от 85 човека, а здравните власти твърдят, че тази статистика вероятно ще се увеличава.

В Аризона случаите са нараснали с 267% този месец, като вчера новите заразени са 3 857 души, което е осмият рекорд за този месец. Джорджия също отчете рекордно увеличение на болните – 2225 човека в неделя. Петнадесет щати, включително Калифорния, Флорида и Тексас, отбелязаха пик на случаите миналата седмица. В световен мащаб положителните проби за Covid-19 надхвърлиха 10 милиона, а от тях смъртните случаи  са над половин милион, което е още един мрачен показател.

Коментари: 0