Затвориха плажове в Тайланд заради смъртоносни физалии

Колониите им се местят от теченията и ветровете

Затвориха плажове в Тайланд заради смъртоносни физалии

Смъртоносни физалии затвориха няколко плажа в Тайланд. Морските обитатели, наподобяващи медузи, имат изключително опасна отрова, която съдържа силно токсични съединения. Ръководството на националния парк Сиринарт затвори три плажа на остров Пукет в Тайланд заради нахлуването на физалии. Къпането е забранено по плажовете на островите Найтън, Най Янг и Лаян. 

Физалията е морско безгръбначно. Често е наричано медуза, но всъщност не е едно единствено животно, а колония от четири вида миниатюри, всяка от които изпълнява някаква функция, като част от тялото. Нейната отрова убива бързо и неумолимо. В пипалата със спираловидна форма са разположени капсули, съдържащи отрова, която предизвиква парализа. Ако някое от тези пипала докосне предмет, веднага изстрелва над 750 000 отровни клетки. 

Интересен факт е, че когато са отделени от тялото, пипалата може да причинят не по-малко болезнени последствия след ужилване, дори седмици, след като са били изхвърлени на брега. Изстреляната отрова достига до лимфните възли, и в зависимост от нейното количество, може да причини много мъчителна болка. Може да предизвиква смърт при ужилване.

Колониите на тези морски обитатели се местят от теченията и ветровете. След като стигнат до брега, те се обръщат на другата страна и бавно се носят надалеч по теченията.

Коментари: 0