Завръщането на една от най-старите петролни компании в света

Това се случва във време на растящ позитивизъм за петролната индустрия

Завръщането на една от най-старите петролни компании в света

Снимка: Pexels

Една от най-старите петролни компании в света – северноморският производител Premier Oil получи регулаторно и антитръстово одобрение да възобнови работа под новото си търговско име Harbor Energy. Промяната е налице, след като компанията се съгласи на сливане заради високите си нива на дълг в края на 2020 г.

Водещата британска енергийно независима компания Chrysaor Holdings Ltd. се договори за т.нар. „обратно поглъщане“ (бел. р. – рядък вид поглъщане, при което приобретателят става дъщерно дружество на придобитото след приключване на сделката, а комбинираното предприятие запазва името на придобитото дружество) на Premier през октомври 2020 г., като плати 1.23 млрд. долара.

Harbor Energy, която се явява дъщерно инвестиционно дружество базираната в Хюстън EIG Global Energy Partners, се очаква да започне да търгува до 1 април, загърбвайки многомилионния си дълг в миналото. Сливането дава на Chrysaor 77% дял в предприятието, а на Harbor Energy – 23%.

След като придоби активи от Royal Dutch Shell, както и от няколко други фирми, Chrysaor се издигна, за да се превърне в един от най-големите производители на нефт и газ в Северно британско море. През 2020 г. Chrysaor е произвеждала средно 200 000 барела на ден. С придобиването на Premier се очаква бройката нарасне със 70 000 барела на ден. 

Появата на Harbor Energy идва във време на нарастващ позитивизъм за петролната индустрия и очакванията за поскъпване на цената за барел до 70 долара до края на 2021 г. 

Подобно на по-голямата част от бранша, Chrysaor е силно засегнат от спада в търсенето на петрол поради пандемията. Планираните за 2020 г. сондажни дейности са отложени за 2021 г., като спирането за ремонт на основния нефтопровод на Великобритания е планирано за три седмици през май.

Тези работи ще повлияят на производствените нива на Chrysaor, тъй като седем от неговите полета разчитат на тръбопровода за доставка на петрол. Въпреки това увеличеният производствен темп, очакван благодарение на сливането с Premier, ще помогне на компанията да управлява тези производствени загуби.

Освен това през 2020 г. Chrysaor очерта планове за различни модификации на съоръженията и кампании за кладенци в петролните си полета, включително пробиване на нов подводен кладенец през 2021 г.

Chrysaor не е единственият играч, който залага на производството в Северно море. Тази седмица ExxonMobil обяви продажбата на своите неоперирани активи в Северно море на базирания в Норвегия фонд за дялови инвестиции HitecVision за над 1 млрд. долара. Очаква се тази сделка да удвои нивата на производство на петрол на HitecVision до 70 000 барела дневно.

Въпреки призивите на енергийните компании постепенно да намалят производството на петрол в Северно море, следвайки стъпките на Норвегия, регионът продължава да е основен производител на „черно злато“. Продажбите на нефт от Северно море възлизат на 24.8 млрд. британски лири през 2018 г. при годишен ръст от 30.1%. Производството е отговорно за около 269 хил. работни места в региона.

Коментари: 0