Здравната реформа мина на първо четене

Тя предвижда създаването на Национална здравна карта

Здравната реформа мина на първо четене

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законовите промени на здравния министър д-р Петър Москов, които предвиждат приватизация на лечебните заведения, сливането на отделни болници, както и създаването на единна Национална здравна карта, която да определи нуждата от болници в отделните райони на страната.

Законопроектът бе приет със 102 гласа „за", 21 „против" и 5 „въздържали се”.

Той предвижда още Здравната каса да сключва договори с лечебни заведения, избрани по критерии и по ред, определени от министъра на здравеопазването. Промените бяха приети от Здравната комисия в края на миналия месец, но не получиха одобрение преди седмица на Тристранка.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че в така залегналите предложения има противоречия. „Абсолютно не кореспондира здравната реформа, която се опитваме да осъществим, с изискванията за ефективно управление на лечебните заведения. Свалянето на образователния ценз и възможността всеки един да може да става ръководител на лечебно заведение, болница, ДКС, считам че не е в унисон с европейските изисквания", каза той.

От БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят идеите, залегнали като промени в Закона за лечебните заведения, тъй като в тях нямало нито финансова обосновка, нито оценка на въздействието.

„Очаквахме от Вас - ако не разкаяние, то поне категорично потвърждение, че се отказвате от идеята за приватизация на лечебни заведения. Идея, от която самият премиер се отказа преди седмица и от която трябваше да се разграничите и Вие. Идеята за обединяване, сливане, вливане на лечебни заведения, по повод на която избухнаха протести, с които Вие - като истински реформатор, не се съобразихте. Принципът „Който не е с мен, е срещу мен", е изключително опасен. В същия този закон Москов е заложил уволнение на всички достойни директори. Очаквам от министъра отговор, в резултат от сливането на болници, какви са ползите за лекарите, пациентите и администрацията", каза Мая Манолова.

От ДПС бяха по-лаконични и заявиха, че ще подкрепят само някои от детайлите в законопроекта, но уточниха, че той не кореспондира с техните разбирания. От Патриотичния фронт и от АБВ подкрепиха идеите на Москов, а от БДЦ се въздържаха.

Коментари: 0