Достъпът до планините и природните паркове вече е разрешен

Хижите и лифтовете обаче остават затворени

Достъпът до планините и природните паркове вече е разрешен

Снимка: Economic.bg/Архив

10205 ~ 1 мин. четене

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава достъпа до всички национални и природни паркове, планини и други обособени паркове извън населените места на териториите на общините, съобщиха от здравното министерство.

С новата си заповед, втора за деня, Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Решението за отваряне на всички природни паркове в страната е взето след среща между министър-председателя Бойко Борисов и членовете на Националния оперативен щаб.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че от неделя, 3 май, достъпът до природен парк "Витоша" отново става свободен.  За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. „При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2.5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал“ съветва Фандъкова.

Хижите на Витоша обаче остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство, уточнява кметът на София.


Коментари: 0