Здравното министерство спря съмнителни поръчки за 25 млн. лв.

Предишното ръководство наМЗ е сключвало директни договори за предпазни средства с определени фирми, обявиха сегашните управляващи

Здравното министерство спря съмнителни поръчки за 25 млн. лв.

Снимка: Unsplash

7286 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Здравното министерство временно спря действия на държавни болници по обществени поръчки, финансирани със средства за капиталови разходи от бюджета на ведомството. Става въпрос за болнични проекти на стойност от 25 млн. лв., при които все още не се е стигнало до сключване на договор с изпълнител, съобщава bTV.

Разпоредена е проверка за това как се харчат парите, отпускани от предишното ръководство на министерството, оглавявано до 12 май от Костадин Ангелов, за справяне с пандемията. Става въпрос за средства за закупуване на респиратори, предпазни средства и лекарства.

„За голяма част от тях няма проведени никакви процедури. Пускани са директни договори с някакви изпълнители по незнайно как събирани оферти. Всички оферти са идвали при един заместник-министър и той по негово усмотрение е внасял докладни записки, които са отивали в Министерски съвет с предложение за директни договори с определени фирми“, коментира зам.-министър д-р Димитър Петров, който заяви, че въпросният заместник-министър е Жени Начева.

Докладът от проверката ще бъде готов до 10 дни, но по предварителна информация за два от проектите не е доказана целесъобразността на поръчката.

Само преди ден глaвният пpoĸypop беше ceзиpaн пo жypнaлиcтичecĸo paзcлeдвaнe нa Бългapcĸoтo нaциoнaлнo paдиo зa cъмнитeлнaтa пopъчĸa зa дocтaвĸa нa  дeзинфeĸтaнти, мacĸи, pъĸaвици и гaщepизoни зa избopитe нa 4 aпpил. Cигнaлът e пoдaдeн oт бившия дeпyтaт oт БCΠ и члeн нa ĸoмиcиятa пo peвизия нa yпpaвлeниeтo Явop Бoжaнĸoв и ĸacae здpaвния и иĸoнoмичecĸия acпeĸт oт нaпpaвeнитe дocтaвĸи зa ocигypявaнe нa пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи нa пapлaмeнтapния вoт.

Коментари: 0