Индийският щам на COVID-19 е засечен в България

Засега се съобщава само за един заразен

Индийският щам на COVID-19 е засечен в България

Снимка: Unsplash

7930 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Националният център по заразни и паразитни доказа случай на „Делта“ вариант на коронавируса, или т.н. Индийски вариант. Той е идентифициран в Плевен и засега е единственият доказан такъв. Пациентът е мъж на възраст между 20 и 30 години. Изследван е с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица, като е насочен за домашно лечение. Не е декларирал пътуване в чужбина. 

Пробата е била изпратена за изследване на 5 май, като първоначално анализът не е показал принадлежност към познатите варианти на COVID-19. След депозирането ѝ в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през месец юни, е установено, че се касае за индийския щам B.1.617.2.

В област Плевен няма открит друг случай на този вид на вируса през април и май. НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението заразата в страната, като акцентира вниманието си именно върху нови, по-опасни и заразни щамове. 

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Подкрепи Economic.bg