„10 добри години“ очакват изпадналата в криза чип индустрия

Липсата на компоненти месеци наред мъчи компании от най-различни сектори

„10 добри години“ очакват изпадналата в криза чип индустрия

Снимка: Unsplash

672 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Недостиг на чипове

Пат Гелсингер, изпълнителен директор на Intel, очаква 10 „добри години“ на растеж в полупроводниковата индустрия. Според него пазарът е в много експанзивен период и секторът тепърва ще просперира на фона на дигиталната трансформация. Изказването му е предшествано от избухналата криза с глобалния недостиг на чипове, която ярко подчерта ключовото значение на тези компоненти за редица икономически сектори.

Предполагам, че има 10 добри години пред нас, защото светът става все по-цифров и всичко цифрово се нуждае от полупроводници“, коментира Гилсингер, цитиран от CNBC. 

Думите му само подплатяват планираната инвестиция на Intel, която наскоро обяви, че ще похарчи 20 млрд. долара в изграждането на производство в Аризона. Гелсингер каза, че Intel планира да обяви и още една „мега фабрика“ в САЩ или Европа преди края на годината. На фона на глобалната криза с недостига на компонентите гигантът има желанието да стане и „леярна“, която да произвежда микрочипове за други компании. 

„Има много възможности за компаниите да си сътрудничат“, коментира в продължение на темата Кристиано Амон, главен изпълнителен директор на конкурента Qualcomm. Той подчерта, че двете компании правят напреднали и фундаментални изследвания, които движат индустрията напред. 

Intel се счита за лидер при изграждането на CPU процесори, осигуряващи базова изчислителна мощ, докато Qualcomm – при комуникациите в сферата на мобилните мрежи.

Подкрепи Economic.bg