ZTE изтри 30% от пазарната си капитализация само за седмица

Компанията продължава да страда от неизяснените отношения между Китай и САЩ

ZTE изтри 30% от пазарната си капитализация само за седмица
Акциите на азиатската технологичната корпорация ZTE продължават да се понижават на фона на подновените притеснения за търговска война между САЩ и Китай, предава Reuters. Днес, три дни след подновената търговия с акции на компанията, пазарната ѝ капитализация е загубила общо 30% от стойността си. 

Часове след старта на борсовата търговия в сряда акциите на ZTE се сринаха с 40% и още тогава оценката на компанията се понижи с 3 млрд. Това бе напълно очаквано предвид предшестващите събития, а именно преустановяването на дейността на компанията и съответно на активността ѝ на фондовите пазари. 

Междувременно през седмицата се зародиха нови съмнения за разгръщането на търговска война между САЩ и Китай. Днес се очаква американският президент да представи обновения си списък с финансови мерки срещу китайски стоки. 

ZTE понесе сериозен удар тази година, след като Съединените щати забраниха на своите национални компании да ѝ продават оборудване за период от седем години заради нарушения на договора по отношение санкциите срещу Иран и Северна Корея. Китайският играч бе уличен, а впоследствие и си призна, че нелегално внася в тези държави американски технологии. 

Разкритието постави съдбата на ZTE на карта. Решението на американските власти на практика блокира дейността на китайския телекомуникационен гигант, чието производство е пряко зависимо от американски компоненти като чипове например. 

Впоследствие обаче бе взето решение строгата забрана да падне, като самият Тръмп обеща „бързо да върне в бизнеса“ ZTE. Разбира се, за сметка на редица компромиси – китайската компанията ще трябва да плати глоба от общо 1.4 млрд. долара, да реорганизира мениджмънта си и да се подложи на стриктен мониторинг от страна на американски наблюдатели. 

Нестабилността както по отношение на бъдещето на самата ZTE, така и заради макроикономическата обстановка допринесоха за това в момента китайският гигант да се оценява на около 13.5 млрд. долара. 
Коментари: 0