От Брюксел и Лондон вече предупреждават за Brexit без споразумение

ЕК и Тереза Мей призоваха гражданите и компаниите да започнат подготовка за такъв сценарий

Снимка: Pixabay
Брюксел и Лондон започнаха да предупреждават, че можем да станем свидетели на т.нар. „твърд Brexit” – излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без никакво споразумение какви ще са отношенията им след 29 март 2019 г.

Днес Европейската комисия публикува становище, в което призовава страните членки на ЕС да се подготвят за всички последици от „твърд Brexit”. ЕК призовава страните членки да ускорят подготовката си за такъв сценарий. Текстът е съставен в отговор на отправеното миналия месец искане от страна на Европейския съвет да се повиши готовността за всички сценарии и за всички последици.

„Въпреки че ЕС работи денонощно за постигането на споразумение за организираното оттегляне на Великобритания, оттеглянето несъмнено ще причини смущения - например в търговските вериги на доставки, независимо дали ще бъде постигнато такова споразумение”, гласи изявлението от ЕК. „Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има одобрено споразумение за оттегляне и какво то ще включва, сега се извършват действия в опит да бъде осигурена подготовката на институциите на ЕС и държавите от Общността за оттеглянето на Великобритания. При всички случаи, дори ако бъде постигнато споразумение, след оттеглянето си Великобритания повече няма да бъде държава от ЕС и затова няма да се ползва от същите предимства”, добавят от Комисията.

В текста е подчертано още, че  подготовката за Brexit е отговорност не само на институциите на ЕС, а е съвместно усилие на европейско, национално и регионално равнище, и включва дружествата и гражданите.

Изявлението на ЕК идва часове, след като британският премиер Тереза Мей също предупреди бизнесът в страната ѝ да е готов за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

„През август и септември ще публикуваме редица технически уведомления, за да представим какво трябва да направят британските граждани и компании при сценарий без споразумение”, каза Мей пред председателите на всички комисии от Камарата на общините (Долната камара на британския парламент).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Brexit | Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от ЕС | твърд Brexit | споразумение между Великобритания и ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини