Щатските индекси на положителна територия

Днес се очаква решение на ЕЦБ дали ще повиши основната лихва

Щатските индекси завършиха на положителна територия след доброто представяне на някои от водещите акции. Индексът Dow Jones добави 172 пункта като резултат от добрите финансови отчети на IBM, Procter & Gamble и United Technologies. S&P 500 се изкачи с 0.22 процента до 2 638.70 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq завърши деня с ръст от 0.08 на сто до 7 025.77 пункта.

Търговията по време на европейската сесия беше волатилна, като в ранните часове на деня основните индекси отчетоха повишения, но въпреки това приключиха сесията на червено на фона на опасенията около търговските преговори между САЩ и Китай. Ритейл секторът беше един от малкото добре представили се, регистрирайки ръст от 1.5%. Във финансовите си отчети френската верига Carrefour потвърди, че ще спази първоначално заложените си оптимистични прогнози за 2019 г., което изстреля акцията на компанията със 7% нагоре. От индексите най-слабо се представи британският FTSE100, който изостана с 0.85%, следван от немския DAX и френския CAC със загуби от съответно 0.17% и 0.15%.

Цената на златото остана сравнително стабилна въпреки загубата от 0.18 на сто до 1 282.80 долара за трой унция. Среброто поскъпна до $15.37, добавяйки 0.17% за деня, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Цената на петрола се понижи до 52.33%, повлияна от новините за забавяне на световната икономика.

Акцентите днес

Основен лихвен процент - Еврозона

В 14:45 часа българско време Европейската централна банка ще обяви взетото решението дали да промени основния си лихвен процент. Въпреки че Банката обяви края на програмата си за количествени улеснения, прогнозите за забавяне на икономическия ръст в Еврозоната за 2019 г. почти сигурно ще принудят отдела за монетарна политика да запази лихвените ставки непроменени. В 15:30 часа ще последва стандартната пресконференция, на която се очаква Марио Драги да даде повече яснота относно икономическите перспективи и бъдещата парична политика.

Инструменти на фокус

Intel – Седмична

Технологичната компания се намира в лек възходящ канал, но цената остава ограничена от нивото на съпротива при $50. На дневен ред са финансовите отчети за Q4 за 2018 г., които ще продиктуват бъдещото движение на акцията. За нива за вход в дълга или къса позиция може да използваме граничните стойности на канала, като се съобразим с данните, които се очаква да бъдат по-слаби от предходния период.

AUD/USD – Дневна

Валутната двойка остава под натиск от 50-дневната средна, но цената се намира над зоната на подкрепа, което ни кара да бъдем оптимистично настроени за развитие на възходящо движение със средносрочна цел от 0.7300. Първата възможност за покупка е при възходящо пресичане на индикатора Стохастик, докато цената се задържа над 0.70. Втора възможност за покупка или добавяне към позицията ще имаме при пробив над 50-дневната средна, като нива за ограничаване на загубите бихме използвали затваряне на дневна свещ под зоната на подкрепа.

OilUK – Дневна

Очакванията за отслабване на търсенето на петрол натиснаха цената, което може да доведе до възстановяване на низходящото движение от началото на октомври 2018 г. Краткосрочната дивергенция, която се формира на дневна графика ни дава възможност за продажба на суровината с отложена поръчка точно под 50-периодната средна на ниво 58.90. Краткосрочната цел е пробив под $55, а дългосрочната е понижение под локалния минимум при $50. За предсрочно затваряне на позицията ще следим за образуване на по-висок минимум над нивото 50 и възможност за обръщане на движението.

DAX - Дневна

Немският индекс проби над нивото на съпротива, образувано от 50-дневната средна, което даде индикации за формиране на възходящо движение, но продавачите бързо неутрализираха импулсното покачване. На този етап е разумно да изчакаме силен пробив под тренд линията, за да влезем в краткосрочна продажба с цел 10 600 или ще имаме възможност за покупка при покачване над локалния максимум при 11 255 пункта и цел психологическото нивото 12 000.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | петрол | акции | търговия | пазари | злато | индекси | сребро | основен лихвен процент | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини