Тръмп блокира влизането на China Mobile в САЩ

Поводът отново е рискове за националната сигурност

Правителството на САЩ направи стъпка да блокира предлагането на услуги от China Mobile на американския телекомуникационен пазар, препоръчвайки молбата на компанията да бъде отхвърлена, тъй като дружеството е собственост на китайската държава и това поставя рискове за националната сигурност на САЩ.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) трябва да откаже заявлението на China Mobile от 2011 г. да предлага телекомуникационни услуги между Съединените щати и други държави, заяви в изявление, публикувано на уебсайта й, Националната телекомуникационна и информационна администрация (NTIA), предава Ройтерс.

"След сериозна ангажираност по темата с China Mobile, опасенията за повишен риск за американските правозащитни и национални интереси в областта на сигурността не можаха да бъдат разрешени", казва в изявлението Дейвид Редъл, помощник-секретар по комуникациите и информацията в Министерството на търговията на САЩ, от което е част и  NTIA.

China Mobile, най-големият телекомуникационен оператор в света с 899 милиона абонати, не отговори веднага на искането на Ройтерс за коментар по темата.

Ходът срещу China Mobile на администрацията на президента Тръмп идва насред нарастващите търговски търкания между Вашингтон и Пекин. Съединените щати ще наложат мита на стойност от 34 милиарда долара за стоки от Китай на 6 юли, за които се очаква Пекин също да наложи насрещни тарифи, припомня Ройтерс.

Това не е и първият случай, в който американската администрация отказва достъп до щатския пазар на китайски компания, бяха спрени и редица търговки сделки между китайски и американски фирми.

Наскоро ZTE Corp, производител номер 2 в Китай на телекомуникационно оборудване, беше принудена да прекрати операциите си през април, след като САЩ наложиха забрана на доставчиците на компанията, заявявайки, че тя е нарушила споразумение, касаещо американските санкции срещу Иран и Северна Корея. По случая ZTE бе намерено решение, и след като компанията се съгласи да плати 1,7 млрд. долара санкции, започна възстановяване на операциите си.

China Mobile Communications Corp, държавно контролирана фирма, притежава почти 73% от China Mobile към декември, според данните на Thomson Reuters.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | САЩ | Доналд Тръмп | China Mobile | блокиране | телекомуникации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини