АИКБ подкрепи мерките на вицепремиера за държавната киберсигурност

Работодателската организация настоява за незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление

Снимка: Economic.bg/Архив
12:50 25.08.2019
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази подкрепа за „бързината и оперативността“, с които вицепремиерът и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова е поставила на разискване необходимостта от адекватна реакция и на трите власти в държавата във връзка с „катастрофалното изтичане на бази данни от Националната агенция по приходите (НАП)“.

В своя позиция до медиите работодателската организация посочва, че подкрепя и „правилната оценка на вицепремиера на станалото, която в много отношения съвпада с нашата собствена гледна точка по въпроса“.
АИКБ обаче смята, че евентуални промени в Наказателния кодекс следва да се правят след задълбочен анализ на фактите и оценка на въздействието. В свои публични изяви по темата Марияна Николова е заявявала желанието си наказанията за подобни пробиви да са още по-големи – до 15 години за киберпрестъпления.

Разбира се, добрите намерения на вицепремиера Николова, които ние приветстваме и подкрепяме, са само една стъпка към започване на възстановяване на доверието в държавността. В момента, без да правим каквито и да са драматични заявления, доверието в държавността е във висша степен минимизирано. Вече имахме възможността да заявим, че всякакъв опит за „замитане“ на случилото се руши българската държава. Затова АИКБ подкрепя навременната реакция на г-жа Николова и продължава да настоява за пълно разследване на случая от независими външни на системата експерти, се казва в позицията.

АИКБ продължава да призовава изпълнителната власт незабавно да изготви и да даде ход на изпълнението на план за действие за намаляване на вредата от случилото се и управление на произтичащите рискове.

Ние не можем да не продължим да напомняме, че „цифровата катастрофа“ с НАП е рецидив, че тя дойде след предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др. И преди сме заявявали и сега ще повторим, че подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии. Ние изцяло подкрепяме амбициите на изпълнителната власт в тази област, но смятаме, че те ще бъдат напълно компрометирани ако няма поуки и положителни последици от злополучията с търговския регистър, електронните винетки и НАП, пише в становището.

Работодателската организация остава на позицията си, че подобни „цифрови катастрофи“ ще продължат да стават и в бъдеще, ако не се осъществи незабавна промяна в начина, по който работи държавата с електронните данни на българските граждани и българския бизнес.

Ние продължаваме да настояваме, че създаването, поддръжката и управлението на електронните услуги е непрекъснат процес, като при проектирането на системите сигурността е водеща. Държавните институции, както и външни експерти и компании за сигурност би трябвало да одитират и да опитват пробиви на изградената инфраструктура, а Държавната агенция за електронно управление трябва да наложи минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на е-услуги от държавните институции.

АИКБ отново призовава правителството за незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт. Вярваме, че подобно действие изисква освен всичко друго и твърдост на характера, каквато г-жа Николова видимо има.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АИКБ | киберсигурност | Марияна Николова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини