"Асарел-Медет" инвестира 150 млн. лв. през 2019 г.

Тук средната работна заплата е три пъти по-голяма от средната за страната

Медодобивната компания "Асарел-Медет" ще увеличи своята инвестиция за модернизация на дейността си до 150 млн. лв. през тази година, макар традиционно да заделя по около 100 млн. лв. От приватизацията на предприятието през 1999 г. до момента са инвестирани близо 1,2 млрд. лв. Благодарение на тази политика днес "Асарел-Медет" е сред най-големите компании в България с приходи 396,5 млн. лв. за 2018 г. 

Много са причините тя да е желан работодател и само една от тях е фактът, че тук средната работна заплата е три пъти по-голяма от средната за страната. "Асарел-Медет" е с висока отговорност към своите работници и служители, но и към развитието на града и региона. 

„Данните сочат, че  30% от работещите в общината са ангажирани тук, 30% от общинския бюджет се формира от „Асарел-Медет“. Освен това 70% от всички приходи от данъци и такси в общината са отново благодарение на „Асарел-Медет“. Мисля, че тези цифри много красноречиво говорят какъв е приносът. Няма да говоря за останалия принос – медицината, спорта, туризма, образованието – също са с участието на „Асарел-Медет“, отбелязва изпълнителният директор Делчо Николов.

Компанията работи напълно прозрачно и за поред път тя отвори врати за журналисти, като показа не само своя производствен процес, но и успеха на няколко предприемачи в община Панагюрище. „Асарел-Медет” инициира и дава подкрепа на проекти, които задържат хората и превръщат града в привлекателно място за живеене. Но има един факт, който не бива да пропуснем – „Асарел-Медет” работи с изключително бедна на мед руда, която е с едва 0,27% мед на тон руда. Само две компании в света работят с толкова ниско съдържание. Това изисква наистина прецизни технологии и най-модерно оборудване, съчетано с инженерно и научно ноу-хау. Компанията спазва най-високи екологични стандарти, свързани дори с пречистването и с оползотворяването на всички отпадни води.

Именно добивната компания играе ключовата роля в общината да има значително повече инвестиции от средното за страната. При нива от около 2200 лв. годишни инвестиции средно на човек в България и малко над 1000 лв. в област Пазарджик, в община Панагюрище се влагат около 4000 лв. Това сочи профилът на общината, изготвен от Института за пазарна икономика, направен по поръчка на "Асарел-Медет". Особен скок е последвал, след като през 2016 г. тук заработи напълно реконструираната и модерницирана болница "Уни Хоспитал". Тя е още един добър пример за постиженията в града. Инвестицията от около 120 млн. лв. вече дава своите добри плодове. Публично-частното партньорство между компанията и община Панагюрище не просто спасява болницата от фалит, но тя става и фактор за задържане на хората в региона. Може да се каже, че тенденцията хората да напускат малката община и да избират големия град вече е пречупена. Много от младите хора остават да работят тук, други се завръщат, след като завършат висшето си образование. Данните за механичното движение на хората по възрастови групи показват интересен тренд - през 2017 г. в Панагюрище са се заселили повече семейства с малки деца, отколкото са го напуснали.
Предприемаческата активност тук е твърде силна, хората не разчитат само на това някой да им осигури работа, но и сами създават и управляват свой бизнес. Дори служители на високи позиции в „Асарел-Медет”  паралелно развиват семеен бизнес, а компанията ги насърчава да правят и това, като дори показва пред журналисти техните успехи.

Панагюрище е малка община с около 22-23 хил. жители, която не остава незасегната от демографския срив и от миграцията на населението. Но се търсят начини градът да се развива и да става привлекателен за живеене. Проектите за дуално обучение вече дават резултат и през тази година завърши първият випуск, като една част от абитуриентите вече имат сключени договори и скоро започват работа в „Асарел-Медет”. Някои ще продължат образованието си в университет, като немалка част от тях заявяват намерение след това да се върнат в родното място.

Туризмът е фактор, който допълнително дава поминък, а и осигурява живец на града и региона. Панагюрското златно съкровище благодарение на „Асарел-Медет” и лично за проф. Лъчезар Цоцорков се радва на особена почит, тъй като в музея е изградена уникална зала трезор, в която може да се види специално изработеното копие. Веднъж в годината вече е традиция съкровището да се завръща за около месец, Тази година това ще е през декември, когато се навършват 70 години, откакто то е открито.

Фестивал на фойерверките през май превръща Панагюрище в атракция за туристите. Петото издание на големия турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън“ спечели слава и се радва на огромен интерес. Турнирът ще се проведе от 15 до 18 август и вече е трудно да направите резервация за хотел по това време. Дори и винопроизводството намира начин да се развие, като винарска изба „Румелия” произвежда висококачествено вино, което има свои обожатели. Задават се перспективи и за „ароматния” туризъм, тъй като тук лавандулата намира подходящи почвено-климатични условия.  Особен тласък получава биопроизводството. Дестилерията за етерични масла „Ина” преработва роза и лавандула. Конферентният туризъм също може да намери добро развитие. СПА хотел „Каменград” предлага всички необходими условия за това. Компании от цялата страна може да правят тиймбилдинги. Има какво да се види в града, а пеещите фонтани в събота вечер са гвоздей в програмата на всеки, пристигнат за уикенда. Те също са атракция, дар от „Асарел-Медет”.

Повече – в сп. „Икономика” в броя през септември.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | заплата | Панагюрище | Асарел Медет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини