Австралия ще блокира домейни с терористични материали в кризисни ситуации

Правителството преосмисля регулациите след атентстите в Крийстчърч

Снимка: Pixabay
21:30 26.08.2019
Австралия ще блокира достъпа до интернет домейни, хостващи терористични материали по време на кризисни събития. Обмисля и законодателство, което да принуди дигиталните платформи да подобрят безопасността на техните услуги, заявиха служители в неделя, цитиран от Reuters.

Целта на правителството е да попречи на екстремистите да използват дигитални платформи, за да публикуват съдържание с насилие, обясни австралийският премиер Скот Морисън, който е във Франция, за да участва във форума на лидерите на Г-7. „Правим всичко възможно да спрем възможността на терористите да популяризират престъпленията си“, каза още той в изявление. 

Австралия и Нова Зеландия засилиха контрола над уебсайтовете и социалните мрежи след атаката в Крайстчърч през март, когато 51 богомолци бяха убити при нападения върху две новозеландски джамии. Нападението бе излъчено на живо през Facebook. 

Правителството обеща да създаде правна рамка, така че да има опция за блокиран на домейни, хостващи такива материали. Властта работи активно с индустрията, така че изковат правила за бързи действия при нужда. 

Ще бъде създаден 24/7 кризисен координационен център, от който ще се следи разпространението на екстремно насилие и терористични материали онлайн. От там ще се блокира и съдържание, показващо убийства, опити за такива, насилствени актове, изтезания, отвличания. Засега няма разработени правила за това какви мерки ще се вземат, ако платформите не успеят да подобрят средата. 

Технологични гиганти, в това число Facebook, YouTube, Amazon, Microsoft и Twitter, както и Telstra, Vodafone, TPG и Optus, се очаква до края на месеца да предоставят на правителството подробности за това как ще изпълнят препоръките му.

Не е ясно как този ход ще повлияе на медийната среда и как ще се процедира при съобщаването за терористични атаки и граждански вълнения. 

По-рано този месец Sky News New Zeland бе глобена с 4 000 новозеландски долара (2 560 щатски долара) заради излъчването на редица редактирани клипове, взети от 17-минутното видео на атентата в Крийстчърч. Макар и информационно, съдържанието е било смущаващо насилствено, каза регулаторът в мотивите си, допълвайки, че това може да причини страдание или доведе до популяризирането на предполагаемия нападател. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: атентат | Австралия | регулации | Нова Зеландия | джамия | блокира | терористично съдържание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини