България изпреварва Румъния в борбата с незаконните цигари

Приходите към националния бюджет от акциз и ДДС върху тютюневите изделия в страната надхвърлиха 3 млрд. лв.

България изпреварва Румъния по процент заловени незаконни цигари от общото количество на папиросите на местния национален пазар. Този факт и как е постигнат резултатът коментираха участниците в днешната кръгла маса „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“. Събитието бе организирано от Института за пазарна икономика (ИПИ), чийто проект е подкрепен от PMI Impact – световната инициатива на Philip Morris International за борба срещу контрабандата на цигари.

На първо място представителите на ИПИ, които представиха доклада си, посочиха, че с вече дългогодишната си борба срещу контрабандата правителството е увеличило приходите от акциз и ДДС върху цигарите през 2018 г. до над 3 млрд. лв. Те коментираха, че именно икономическият стимул за политиците – да увеличават средствата в националния бюджет – е движещата сила зад сериозното понижение на дела нелегални тютюневи изделия на българския пазар. Те припомниха най-актуалните данни от преброяването на изхвърлените цигарени кутии, според които през последното тримесечие на миналата година делът на контрабандните цигари в страната се е понижил до 4.4%. Представителите на Института отбелязаха, че при тримесечните данни голямо влияние оказва сезонността и регионалния характер на данните, затова е по-важно да се следи дългосрочната тенденция. Засега тя също е положителна.


От ИПИ коментираха също, че макар цените на цигарите в България да са с 25-50% по-евтини, отколкото в другите страни членки на ЕС, достъпността им за българския купувач остава сравнително ниска. Причината е, че доходите в страната ни остават по-ниски от средното за Европа ниво. През миналата година със средния нетен дневен доход на човек са могли да се купят 5.8 кутии цигари, докато със средния нетен дневен доход за ЕС са можели да се купят 9.3 кутии.

„Профилът на обичайния контрабандист на цигари е следният – основно става дума за лице с основно или средно образование, което е безработно, тоест извършването на престъпление е икономически мотивирано, то е един вид поминък“, обясни правният експерт на ИПИ Иван Брегов. Той също така отбеляза, че въпреки многото на брой водени дела, през последните 10 години само един човек е бил осъден да лежи ефективно една година в затвора.


Анализаторът по програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов представи данни, че България изпреварва Румъния по дял заловени нелегални тютюневи изделия. Той припомни, че в периода 2010-2014 г. всеки трети или четвърти българин е пушел незаконни цигари. „Тогава не ставаше въпрос просто за криминална мрежа, а за социален феномен. Причината беше отчасти ниската достъпност на легалните цигари за гражданите заради понижените им доходи, но тогава също така наблюдавахме системна корупция на всички нива – от полицейските патрули до областните директори“, обясни Безлов.

Той потвърди, че сериозният спад на дела нелегални цигари на българския пазар се дължи на икономическия стимул за политиците. „Докато във Франция, Германия, Холандия приходът от акциз върху цигарите за държавата е 1-2%, то в България е 10%“, отбеляза експертът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ИПИ | тютюневи изделия | Център за изследване на демокрацията | Тихомир Безлов | Институт за пазарна икономика | незаконни цигари | Иван Брегов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини