Държавата пак ще проверява за двоен стандарт при храните

В началото на 2017 г. тогавашният земеделски министър Румен Порожанов назначи първата държавна проверка

Снимка: Pixabay
10:04 18.07.2019
Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и алкохола, които се продават едновременно на българския и чуждия пазар, съобщава Nova. Местното проучване започва след наскоро обявените резултати от европейското изследване, което установи, че при едва 9% от 1400 анализирани храни в 19 държави има разминавания в състава.

Откритите разминавания се дължат на специфики в местното законодателство, потвърди еврокомисарят по правата на потребителите Вера Йоурова.

В началото на 2017 г. беше назначена първата държавна проверка. Година по-късно бяха обявени и резултатите, които показаха определени различи в някои продукти, които би трябвало да са еднакви, но в България са с по-ниско качество, отколкото в Западна Европа. Също така при някои стоки цените у нас бяха по-високи.

Продуктите за новите тестове вече са закупени, а до дни започват и изследванията в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа в пет български града и още пет други страни в ЕС.

При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проверки | двоен стандарт | храни и напитки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини