Пощенски станции няма да се закриват автоматично

Отпада изискването за брой жители и "Български пощи" сами ще решават къде да поддържат офиси

Снимка: Economic.bg/Архив
12:50 20.06.2019
Броят и разположението (гъстотата) на пощенските станциите "ще отчита нуждите на потребителите", а няма да зависи от броя на жителите в съответното населено място. Това бе прието от депутатите в пленарна зала, които гласуваха на второ четене промените в Закона за пощенските услуги.

Първоначално проектът предвиждаше "Български пощи" да имат станция, само ако в населеното място живеят поне 800 души. Над 15 хил. души можеше да има две станции и по една
стационарна пощенска станция на всеки следващи 20 000 жители. Народните представители обаче приеха предложението на Дора Янкова от БСП и сега дружеството само ще определя къде има нужда от поща.

Аргументът на Янкова бе, че не може Народното събрание да закрива пощенски станции. Освен това, според нея животът на хората в малките населени места би поскъпнал, ако нямат пощенски клон. "Там няма джипита, няма банкомати, сега и да няма станции, в които да си получават пенсиите, това ще направи живота, особено на възрастните хора, много по-тежък", подчерта тя.

"Защо трябва да поставяме ограничения на нашия си, държавен, оператор", подкрепи я колегата ѝ Георги Свиленски.

"Обединени патриоти" също поискаха да не се налагат ограничения за брой жители.

Павел Шопов от "Атака" коментира, че в малките населени места пощите имат социална функция и въпросът не е дали клоновете там са ефективни финансово.

Станислав Иванов от ГЕРБ подчерта, че и към момента "Български пощи" могат да закрият колкото пожелаят пощенски станции, защото в закона няма изискване за брой население, за да се поддържат. "Те са задължени да извършват универсална пощенска услуга, да доставят пенсии, например. След 2026 г. на конкурентен принцип ще се определи новият оператор", разясни той.

На пощенски оператор, който наруши условията на издадената му индивидуална лицензия, да се налага имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., гласува парламентът. На пощенски оператор, който извършва неуниверсални пощенски услуги и наруши изискванията, ще му се налага имуществена санкция от 1000 до 5000 лв.

Според приетите разпоредби, от 2020 г. "Български пощи" ще получават авансово дължимите за година суми за извършваните от тях универсални пощенски услуги.

Народното събрание реши компенсациите за 2018 г. и за 2019 г. да се превеждат разсрочено през следващите пет бюджетни години. Срещу това възразиха от БСП и предложиха разсрочването да е за три вместо за пет години, което мнозинството отхвърли.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще изисква от пощенските оператори данни и информация, вкл. финансова, в съответния обем и срок, свързана с изпълнение на регулаторните й функции, като гарантира опазването й, ако тя е търговска тайна на оператора.

КРС в шестмесечен срок от влизането в сила на този закон привежда в съответствие с него издадените индивидуални лицензии.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | пощи | Български пощи | жители | НС | клонове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини